Nainen, oletko muuttumassa kuin äidiksesi? Tästä sen tiedät

Lifestyle · Anna Poikkimäki

Joskus kuulee nuoren naisen lausahtavan tyttöystävilleen, että hänen pahin pelkonsa olisi muistuttaa omaa äitiään. Olipa suhde äitiin ongelmallinen tai ei, hän on kuitenkin nainen, joka on kasvatuksellaan muokannut tyttärensä maailmankuvaa olennaisella tavalla.

On jokaisen oma asia, arvostaako sitä vai ei. Elite Dailyn mukaan on olemassa selviä merkkejä siitä, milloin nainen alkaa huomattavasti muistuttamaan emoaan. Äideiltä voi periytyä myös tapoja, jotka eivät ole pelkästään positiivisia. Jotkut äidit tunnetaan siitä, he ovat ylikriittisiä ja varoittelevat jälkikasvuaan tekemästä hölmöyksiä.

Äidillä voi esimerkiksi olla vahva mielipide sopivasta poikaystävävalinnasta. Monesti tämä johtuu siitä, että huolehtivainen mamma haluaa varmistaa lapsen säästyvän itse aikoinaan tekemiltään virheiltä. Tarkoitus on hyvä, mutta ilmaisukeino voi kuulostaa nuoresta neitokaisesta aataminaikuiselta. Mikäli kaunotar itse zoomailee liian tarkalla silmällä lähipiirin asioita, on ensiaskeleet emonvaistoja kohti otettu.

Sama tulee hamstraamiseen. Muumimamman mystinen käsilaukku ja sieltä löytyvät joka ongelman Pirkka-niksit eivät ole täyttä valetta. Äidit varautuvat usein kaikenlaisiin tilanteisiin. Jos Suomea esimerkiksi uhkaisi hirmumyrsky, äidit ryntäisivät ensimmäisenä kauppaan tyhjentämään hyllyt sateenvarjoista ja tonnikalapurkeista.

Tarkat aikataulut ja ruoka-ajoista kiinnipitäminen ovat myös äitien puuhaa. Jos neitokainen lähtee kaveritapaamisesta aikaisin ehtiäkseen kokkaamaan täydellisen päivällisen kumppanilleen, alkaa hänessä olla jo mammamaisia piirteitä. Tapoihin kuuluu myös hermojen menettäminen, jos muut eivät pidä kiinni sovitusta rytmistä.

Äidit tietävät kaiken saippuaoopperoista, ja esimerkiksi Kaunareiden Ridgen viimeaikaisimmat naisseikkailut ja Taalasmaan Sepon kuulumiset tulevat heiltä kuin apteekin hyllyltä. Sen sijaan vanhemman sukupolven edustaja voi kutsua sähköpostiviestejä avaruuspostiksi. Monet nuoret ovat onneksi kasvaneet symbioottiseen suhteeseen internetin kanssa, mutta saippuasarja-addiktio voi iskeä heillekin.

Joidenkin mammat ovat hermoiltaan herkkiä ihmisiä. Se tarkoittaa sitä, että ihminen voipuu helposti järkyttävistä yllätyksistä ja vaikkapa ahdistavista ihmisjoukoista. Pelot saattavat myös huolehtimistaipumuksen takia tuntua ylitsepääsemättömiltä. Mikäli öiset puhelinsoitot saavat neidon automaattisesti luulemaan, että joku on kuollut, on aika rentoutua ja höllätä otetta.