Vähemmän kännykkää räpläävät ovat onnellisempia

Digi Lifestyle · Terhi Piiroinen

Kaikkien omistamat älypuhelimet ovat aiheuttaneet sen, että esimerkiksi linja-autoissa ei nykyään näe maisemia katselevia ihmisiä, koska matkustajat räpläävät puhelimiaan. Sama pätee ravintoloihin, musiikkikeikkoihin tai jopa kotisohvaan – puhelin on kädessä koko ajan ja kaikkialla.

Kentin yliopisto toteutti tutkimuksen, jonka mukaan älylaite kourassa aikaansa viettävät ovat onnettomampia kuin he, jotka pystyvät elämään ilman puhelintaan. Tutkimuksessa seurattiin 500 opiskelijan onnellisuutta ja puhelimen käyttöä. Tutkimustulosten valossa voidaan sanoa, että opiskelijat olivat vähemmän stressaantuneita, mikäli he eivät olleet jatkuvasti sosiaalisesti sidottuja.

Monen mielestä älypuhelin takaa helpon yhtydenpidon ystäviin, mutta samalla henkilö jää kokonaan ilman omaa aikaa. Ihmiset ovat tavallaan jatkuvassa päivystysvalmiudessa puhelimellaan. Toisin sanoen puhelimen ja ajankäyttö tulisi tasapainottaa siten, että puhelinta käytetään vain silloin, kun siihen liikenee aikaa – eikä toisin päin, Telegraph-lehti muistuttaa.