Tukes varoittaa: Vältä tätä kohtalokasta virhettä saunomisessa

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomalaiseen jouluun kuuluu olennaisena osana joulusauna, mutta varsinkin talviseen aikaan sauna lämpiää toki muutenkin huomattavasti kesäaikaa useammin. Nyt Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes muistuttaa suomalaisia välttämään kohtalokasta virhettä saunomisessa.

Tukesin mukaan suomalaisten saunomistaidoissa näyttää olevan puutteita, sillä kiukaista alkunsa saaneet tulipalot ja vaaratilanteet ovat nelinkertaistuneet viimeisten kahden vuoden aikana. Selvityksen mukaan yli puolet kiuaspaloista saa alkunsa ihmisen toiminnan seurauksena.

Tällainen toiminta voi olla esimerkiksi pyyhkeiden ja laudeliinan kuivattaminen kaiteella lähellä kiuasta tai pyykin kuivattaminen saunassa muovisissa henkareissa ja kuivausnaruilla. Kotivakuutuksen suojeluohjeissa kielletään yksiselitteisesti pyykkien kuivattaminen saunassa.

– Nousevana trendinä on nähtävissä kiukaan kytkeminen päälle jostain muualta kuin itse kiukaasta. Kiukaan voi esimerkiksi laittaa päälle kännykän kautta. Tällöin on helppo unohtaa tarkistaa, onko kiukaan läheisyydessä palavia materiaaleja, sanoo Ifin vahingontorjuntapäällikkö Jari Pekka Koskela.

Toiseksi yleisin syttymissyy on tekninen vika. Syynä on useimmiten kiukaan käyttökytkin tai vastuksen vikaantuminen. Tutkimuksen tarkastelujaksolla näiden palojen osuus oli noin 37 prosenttia. Joulusaunat lämpiävät monessa suomalaisessa kodissa ensi viikolla. Ennen joulusaunaa on syytä varmistaa kiukaan kunto sekä se, ettei saunassa ole ylimääräisiä sinne kuulumattomia esineitä.