Elokuva-arvostelussa Hobitti: Smaugin autioittama maa

Elokuvat · Anna Poikkimäki

J.R.R. Tolkienin klassikkoteokseen pohjautuva Hobitti: Smaugin autioittama maa -elokuva onnistuu ottamaan katsojan valtaansa ensimetreiltä asti. Peter Jacksonin ohjaamassa seikkailufilmatisoinnissa jatketaan Bilbo Reppulin, Gandalfin ja kääpiöiden matkaa Yksinäiselle vuorelle.

Sankarillinen joukko kahnailee haltioiden kanssa ja tapaa Järvikaupungin asukkaat ennen varsinaisen päävihollisensa Smaug-lohikäärmeen (Benedict Cumberbatch) kohtaamista. Tavoitteena on myyttinen tehtävä – lohikäärmeen tappaminen ja kääpiöiden valtakunnan valloitus takaisin. Tehtävä koettelee ymmärrettävästi joukon yhteishenkeä, ystävyyttä ja uskollisuutta.

Ilmassa leiskuu jopa lempeä, kun elokuvassa nähdään kuvankauniina haltiasoturittarena Evangeline Lilly, eivätkä kääpiöiden silmät voi tätä kaunotarta ohittaa. Martin Freemanin humoristisuus sekä Ian McKellenin ja Richard Armitagen karisma ovat elokuvan kantavia voimia ja heidän kohdallaan voi todeta näyttelijävalintojen osuneen kohdilleen.

Huimasti yli 2,5-tuntinen spektaakkeli on varsinainen koetus istumalihaksille, mutta se pitää otteessaan, vaikka pakokohtaukset ja örkkitaistelut menevät perusfantasian piikkiin. Kaiken kaikkiaan trilogian edellisen osan katsominen on suotavaa, että mielenkiinto pysyy elokuvaa katsoessa yllä. Sivan pystymetsästä ei tähän leffaan kannata lähteä.

Lajityyppi: Seikkailu, fantasia

Ohjaaja: Peter Jackson

Pääosissa: Martin Freeman, Ian McKellen, Richard Armitage, Benedict Cumberbatch, Cate Blanchett, Evangeline Lilly, Orlando Bloom, Luke Evans, Hugo Weaving, Lee Pace, Andy Serkis.

Ensi-ilta: 11.12.2013

Kesto: 2 h 41 min

Ikäraja: 12

Pisteet: 4/5