Kannabiksen laillistamisesta löytyi yllättäviä sudenkuoppia Yhdysvalloissa

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Coloradon osavaltio laillisti vuodenvaihteessa kannabiksen viihteellisen käytön yli 21-vuotiaille Yhdysvaltojen kansalaisille. Muutosta oli valmisteltu vuosien ajan. Vaikka ensimmäisen päivän aamuna kannabiskauppojen edustoille kertyi jonoa, vältyttiin suurelta kaaokselta ja muutos sujui rauhallisissa merkeissä.

Kannabiksen laillistamisprosessissa on kuitenkin kohdattu ongelmia esimerkiksi yhteisissä käytännöissä, sopimuksissa ja laillistamiseen liittyvissä asianhaaroissa. Kerroimme taannoin, että tuotteen pelätään loppuvan pian kaupoista hankalan myyntilupaprosessin takia. Nyt kannabiksen käyttäjiä on peloteltu myös mahdollisilla potkuilla.

Coloradon osavaltion lait takaavat nimittäin työnantajille edelleen oikeuden irtisanoa työntekijänsä pelkästään kannabiksen käytön perusteella. Tämä myös silloin, vaikka työntekijä käyttäisi ainetta pelkästään vapaa-ajallaan. Toisin sanoen työnantajat voivat irtisanoa väkeään positiivisen huumetestin tuloksen perusteella, vaikka kannabiksen käyttö on muuten laillista, The Denver Post paljastaa.

Yhdysvalloissa on laillista käyttää marihuanaa lääketieteellisiin tarkoituksiin 19 osavaltiossa. Viihdekäyttönä se sallitaan nykyisin Coloradon lisäksi Washingtonin osavaltioissa.