Läpimurto! Huonekasvit tuottavat pian sähköä koteihin

Digi Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Vaihtoehtoisia energiamuotoja ja -lähteitä kehitellään jatkuvasti, ja esimerkiksi kotitalouksia pystyy lämmittämään tulevaisuudessa jopa ihmisen itsensä tuottaman lämmitysenergian avulla. Myös kasvien tiedetään tuottavan energiaa yhteyttämisen, eli fotosynteesin aikana.

Nyt Georgian yliopiston tutkijat ovat esitelleet uudenlaisen energiamuodon, jossa kasvien fotosynteesin aikana tuottama energia on otettu onnistuneesti talteen. Kasvit ottavat saamansa valoenergian talteen kemiallisessa muodossa, ja nyt tutkijat ovat ohjanneet kasveista yhteyttämisen aikana vapautuneita elektroneja sähköntuottamiseen, Energy & Environmental Science -julkaisu raportoi.

Teknologia on vielä lapsen kengissä, mutta tulevaisuudessa huonekasvien tuottamaa energiaa voitaisiin hyödyntää esimerkiksi kodin valaistuksessa, televisiossa tai tietokoneessa. Kasvien tuottama energia saattaisi myös kannustaa ihmisiä suurialaisempaan kasvinviljelyyn, jolloin myös maisemat kaunistuisivat ja ilmansaasteet vähenisivät.