Suosikkidieetin odottamaton alkuperä paljastui – satoja vuosia vanha!

Viihdeuutiset · Anna Poikkimäki

Jokainen Hollywoodin julkkismaailmaa seurannut tietää tähtien kokeilevan täydellistä vartaloa metsästäessään mitä käsittämättömämpiä dieettejä ja kuntoilutekniikoita. Nyt tiukoille julkkisruokavalioille on löytynyt yllättävä linkki menneisyydestä.

Keskiaikaan erikoistunut historioitsija ja Lancasterin yliopiston professori Andrew Jotischky väittää nimittäin julkkisdieettien olevan perua keskiajan munkkiluostareiden perinteistä. Hän on kerännyt A Hermit’s Cookbook -teokseensa reseptejä menneiltä vuosisadoilta. Munkkien terveellinen ja pelkistetty ruokavalio sekä paastoamistottumukset ovat lähes samoja julkimoiden laihdutuskuurien kanssa.

Tähdet Beyoncesta Benedict Cumberbatchiin suosivat esimerkiksi 5:2-hittidieettiä, jossa henkilö nautiskelee normaalia ruokaa viitenä päivänä viikossa ja pitää kaksi päivää viikosta 500 kilokalorin paastoa. Jotkut viihdealan osaajat taas paastoavat joka toisena päivänä. Jotischkyn mukaan ruoanlaittokulttuuri hyödyntää myös munkkien ruoanhankintaperiaatteita.

– Munkit etsivät ruokansa luonnosta tai kasvattivat sen itse. Se muistuttaa tämän päivän kokkien, kuten Hugh Fearnley-Whittingstallin ruoanvalmistustyyliä. Paastoaminen oli iso osa munkkien elämää henkisenä harjoituksena. Kuten viime aikaiset dieettitrendit todistavat, paastoaminen nähdään edelleen keinona puhdistaa kehoa ja mieltä, kommentoi professori Andrew Jotischky Daily Mail -lehdelle.