Esikoisen kohtalo on rankka – tätä nuoremmat sisarukset eivät ymmärrä

Lifestyle Viihdeuutiset · Anna Poikkimäki

On olemassa asioita, joita voi ymmärtää vain perheeseen ensimmäiseksi syntynyt lapsi. Esikoiselle kehittyy usein pioneerin elämänasenne, härkäpäinen itsepäisyys ja soturikuninkaan turnauskestävyys yhdestä merkittävästä syystä.

Hän kokee monia elämän asettamia haasteita ensimmäisenä, ja joutuu napit vastakkain vanhempiensa kanssa vaiheessa, jolloin he vasta opettelevat vanhemmuuttaan. Mikäli isä ja äiti uskovat tiukkaan kasvatukseen, esikoinen joutuu taistelemaan itsensä vapauteen kyseisistä käytännöistä ja raivaamaan polun nuoremmille sisaruksilleen.

Vanhimpia lapsia pidetään ajoittain vakavempina ja syvämietteisempinä. Tämä johtuu siitä, että he ovat todella saaneet tuntea maailman painon harteillaan jo nuorella iällä.

Isosisko tai isoveli saa usein harteilleen runsaan määrän kannustukseen piilotettua vastuuta ja velvollisuuden tuntua, kun hän saa esimerkiksi tehtäväkseen katsoa pienempiensä perään. Vanhemmat painottavat esikoisen suhteen sitä, että hän toimii esimerkkinä ja roolimallina sisaruksilleen, minkä vuoksi odotukset käytöksen, opiskelun, ystävien ja seurustelukumppaneiden suhteen ovat korkealla.

Pikkusisarukset selviävät Telegraph-lehden raportin mukaan usein helpommalla, koska kuri on heidän suhteensa lievempi. Useat esikoiset ovat katselleet hampaitaan kiristellen, kun pikkusisko kiertää isän sormensa ympärille. Tiukat säännöt, kotiintulo-ajat ja niukat viikkorahat ovat monelle kimmoke suunnitella omaa itsenäistä elämää varhaisessa vaiheessa. Monesti vanhin lapsi lähtee mielellään pois kotoa ollessaan täysi-ikäinen.

Esikoisen aikana vanhemmat ovat voineet olla todella tiukkoja televisio-ohjelmien suhteen. Esimerkiksi Salatut elämät -saippuasarjaa saatettiin sen alkuaikoina pitää vielä liian radikaalina perhekatseluun, kun nuoremmat sisarukset ovat saaneet katsella seksiä ja väkivaltaa mielensä mukaan. Vanhemmat syynäävät lastensa seurustelukumppanit suurennuslasilla, ja näin on erityisesti ensimmäisen lapsen suhteen.

Isä ja äiti ovat saattaneet yrittää kontrolloida esikoisen tietokoneen käyttöaikaa, ja kieltää keikoilla ja konserteissa käymisen ilman valvovaa silmää. Esikoisten mieliin muistunee hyvin se, miten yökylästä ja pidemmiltä matkoilta tuli aina soittaa kotiin tarkistuspuhelu. Heidän harteillaan on pyytää vanhemmilta ensimmäistä perheen lemmikkiä ja rikkoa sääntöjä ottamalla tatuointi ilman lupaa.

Harva lapsi joutuu kuuntelemaan yhtä paljon vanhempien hyvää tarkoittavia neuvoja ja valmennusta kuin perheen vanhin lapsi. Hän tietää täsmälleen, millaista elämää vanhemmat häneltä odottavat. Tästä paineesta huolimatta kyseisen henkilön on kyettävä päättämään valinnoistaan itsenäisesti. Monesti esikoisen välit vanhempiin voivat olla huonot, jos he eivät kykene hyväksymään hänen valitsemaansa suuntaan. Kapinallisuuden tilalle voi kuitenkin vuosien mittaan syntyä molemminpuolinen kunnioitus.