Pohjois-Koreassa nautitaan huumeita kuin virvokkeita – jopa päivittäin

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Pohjois-Koreasta kantautuvat uutiset kuulostavat toisinaan keksityiltä, sillä harvan aivoihin mahtuu ajatus valtiosta, joka tappaa ketä lystää ja pakottaa elossa olevat kansalaiset äärettömään kuuliaisuuteen. Nyt Los Angeles Times paljasti artikkelissaan, että monet pohjoiskorealaiset roikkuvat vahvassa huumekoukussa.

Syy pohjoiskorealaisten huumeaddiktioon löytyy maan kulttuurista, jonka mukaan metamfetamiini, oopiumi ja marijuana ovat jokapäiväiseen elämään kuuluvia nautintoaineita, eikä niiden käyttäminen ole laitonta. Metamfetamiinia käytetään muun muassa flunssaan ja energiatason kohottamiseen. Lisäksi huumeen avulla hillitään nälän tunnetta ja sitä tarjoillaan yhtä tavallisena nautintona kuin vaikkapa iltapäivän teekupposta.

Pohjois-Koreassa asuva Lee Saera kertoo, että kulttuuriin myös kuuluu, että metamfetamiinia tarjoillaan vieraille ja se on kohtelias tapa osoittaa henkilö tervetulleeksi kotiinsa. Oopiumia käytetään kivun lievittämiseen, ja maassa saa kasvattaa ja käyttää vapaasti marijuanaa. Pohjois-Korean valtio on myös valmistanut huumeita 90-luvulla ja myynyt niitä eteenpäin suurilla voitoilla. Maahan on saatu huumebisneksen avulla lukuisia työpaikkoja. Huumeista voi joutua ongelmiin vain, jos niitä yrittää kuljettaa ulos Pohjois-Koreasta.