Tulevaisuuden syöpälääke löytyi odottamattomasta paikasta

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Laiskiaisia on totuttu näkemään suloisilla eläinvideoilla touhuilemassa lajityypilleen verkkaisissa toimissa. Tuoreessa muistissa on esimerkiksi kissaa antaumuksella rapsutellut lemmikkilaiskiainen, joka oli yksi viime vuoden söpöimmistä eläinvideoista.

laiskiaisten_orpokoti_27052011.png

Nyt tutkijat ovat löytäneet laiskiaisesta todellista hyötyä ihmiskunnalle. Luonnossa elävien laiskiaisten turkki on monen eri loisen ja sienen lempipaikka. Laiskiaisen turkissa on kaksi kerrosta, joista päällimmäisessä viihtyy useita eri sienilajeja. Sarah Higginbotham työskentelee Smithsonian Tropical Research Institute -nimisessä laitoksessa ja hän päätti tutkia, mitä laiskiaisten turkki pitää sisällään.

Kuva: YouTube
Kuva: YouTube

Tutkijat keräsivät laiskiaisen turkista 84 eri sienilajia ja tarkemmissa testeissä selvisi, että mukana oli erilaisiin tauteihin tehoavia sieniä. Laiskiaisen turkista löydettiin muun muassa rintasyövän solutyyppejä, Chagasin tautia ja malariaa estäviä sieniä. PLOS One -lehden mukaan tutkijat yrittävät jalostaa sienistä tulevaisuuden lääkkeitä laboratorio-oloissa. Yleisesti antibioottina tänä päivänä käytettävä penisilliini löydettiin myös aikoinaan homesienestä.

Kuva: YouTube
Kuva: YouTube