Poliisien raju sikailu videolle – murtautuivat asuntoon ja ampuivat sähköaseella

Ohhoh! · Stara.fi

Yhdysvalloissa poliisien laittomuudet ja ylilyönnit ovat olleet viime vuosina esillä, kun kännykkäkameroilla tapauksista on saatu kuvattua aikaisempaa enemmän todisteita. Nyt verkossa järkyttää Kalifornian Cotatissa sattunut tapaus, jossa poliisit tunkeutuivat taloon ilman kotietsintälupaa ja ampuivat miestä useita kertoja sähköaseella, eli etälamauttimella.

YouTube
YouTube

Verkkovideolla poliisit väittävät, että talossa on tapahtunyt kotiväkivaltaa, mutta sekä mies että nainen molemmat kiistävät väitteet. Naapuri oli soittanut poliisit metelin takia. Pariskunta ei kuitenkaan avaa viranomaisille ovea, koska näillä ei ole esittää asianmukaista kotietsintälupaa. Se ei kuitenkaan viranomaisia häirinnyt.

– Koska emme asu poliisivaltiossa. Poikkeustilaa ei ole julistettu tässä maassa, talossa ollut perheystävä ilmoitti poliisille.

Lopulta poliisit kuitenkin potkaisevat asunnon oven rikki ja tunkeutuvat sisään. Ilman keskustelua he ampuvat videokameralla kuvannutta miestä useilla sähköaseilla, jota he lisäksi käyttivät tilanteeseen nähden aivan liian pitkän aikaa. Videokameraa ei voida lukea aseeksi, jolla miehen olisi voitu katsoa uhanneen poliiseja. Poliisin voimankäyttö oli siis millä tahansa mittarilla katsottuna rajusti ylimitoitettua. Onneksi tilanne tallentui videolle jatkotoimia varten.

Sähköaseiden käyttämisestä on aiheutunut satoja kuolemantapauksia ympäri maailmaa. Käsiaseista poiketen etälamauttimen käyttämisen kynnys on vajonnut varsinkin Yhdysvalloissa liian alhaalle, ja niitä on ryhdytty käyttämään esimerkiksi mielenosoituksissa. Amnesty International pitää aseen käyttöä kidutuksena.