Nyt se on vahvistettu! Nettihäiriköt usein sadisteja ja psykopaatteja

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Vuonna 2014 internet ja sosiaalinen media on arkipäivää lähes jokaiselle suomalaiselle. Jokainen on myös joutunut jossain vaiheessa törmäämään verkon lieveilmiöihin, kuten muiden käyttäjien systemaattista ärsyttämistä ja provoamista harrastaviin häiriköihin, eli niin kutsuttuihin trolleihin.

Tuore tutkimus valottaa syitä sille, miksi joillain internet-käyttäjillä on niin kova taipumus trollaamiseen. Kanadalaiset psykologit Erin Bruckels, Paul Trapnell ja Delroy Paulhus tutkivat internet-keskusteluissa käytettyjä kommentointitapoja. Time-lehden mukaan tutkijat huomasivat häiriköintiin syyllistyvien käyttäjien osoittavan merkkejä sadismista, psykopatiasta ja machiavellismista.

Sadismiin taipuvat ihmiset saavat mielihyvää toisten satuttamisesta, kun taas psykopatia on antisosiaalinen persoonallisuushäiriö, jonka ominaisuuspiirteitä ovat esimerkiksi itsekeskeisyys ja kykenemättömyys empatiaan. Machiavellismi puolestaan viittaa henkilön taipuvaisuuteen olla tunteeton ja petollinen. Nämä muodostavat niin kutsuttuna synkkänä kolmikkona tunnetut persoonallisuuspiirteet.

Internetillä on taipumus saada ihmisten huonoimpia piirteitä esiin. Tutkimuksen mukaan internetin anonyymiteetti ja kasvottomuus saattaa johtaa toisten verkon käyttäjien epäinhimillistämiseen. Emme yleensä näe muiden internet-käyttäjien kasvoja ja tunnetuloja, joten suhtaudumme heidän kirjoituksiinsa kuin ne olisivat peräisin elävän ihmisen sijaan koneesta.

Kaikki internet-keskustelijat eivät kuitenkaan tietenkään ole psykopaatteja tai sadisteja. Tutkimuksen mukaan normaalit verkossa suoritettavat aktiviteetit, kuten keskustelu ja tervehenkinen väittely eivät liity millään tavalla sadismiin.