Kissoilla maaginen kyky – näkevät enemmän kuin ihmiset

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Osa kissanomistajista on huomannut, että heidän lemmikkieläimensä pystyy ilmiselvästi näkemään sellaisia asioita, mihin ihmisen silmä ei pysty. Discovery Newsin mukaan kissat, ja niiden lisäksi myös koirat, jyrsijät, siilit, lepakot, porot, fretit ja okapit, voivat nähdä ultraviolettisäteilyä.

Tämä helpottaa nisäkäslajeja havainnoimaan esimerkiksi kukkien mettä ja muiden eläinten reviirimerkkejä. Tutkimusartikkelin julkaisseen Proceedings of the Royal Society B -tiedelehden mukaan kissat voivat erottaa lumessa hyppivän valkoisen jäniksen äärimmäisen tarkasti myös silloin, kun ihminen havaitsee näkökentässään pelkkää valkoista.

Erityiskyvystä johtuen kissat mieltyvät kirkkaisiin ja vaaleisiin asioihin, kuten valkoiseen paperiin, joihinkin kankaisiin tai valoa heijastavaan kosmetiikkaan. Kirkkaita sävyjä on luonnossa esimerkiksi kasveissa ja lintujen höyhenissä. Kissojen silmät tavallaan havaitsevat asiat samalla tavalla kuin ihminen erillisen mustavalolampun alla.