Homoseksuaalit elinkautiseen Ugandassa – jo 200 nimeä paljastettu

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Kerroimme hiljattain, että eniten miesten välisestä seksistä kertovaa materiaalia haetaan Googlen hakupalvelusta Keniassa, Pakistanissa ja Ugandassa. Tilastot ovat mielenkiintoisia lähinnä siksi, että esimerkiksi Ugandassa tapetaan ihmisiä jo pelkästään homojen välisen seksin ajattelemisesta – saati harrastamisesta.

Ugandan presidentti Yoweri Museveni julisti, että kaikki homoseksuaalit voidaan tuomita elinkautiseen vankeuteen. Päivää myöhemmin ugandalainen The Red Pepper -sanomalehti paljasti etusivullaan 200 homoseksuaalin nimilistan otsikolla ”PALJASTETTU!”. Listalla on muun muassa tunnetun rap-artistin ja katolisen kirkon papin nimet.

The Guardianin mukaan muu maailma ja etenkin Yhdysvallat ovat tuominneet Ugandan homovastaisen politiikan jyrkästi. Esimerkiksi Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry on lähettänyt Ugandan presidentille vaatimuksen, jossa uhataan lopettaa avun lähettäminen maahan, mikäli siellä ei toteuteta ihmisoikeuksia paremmin. Monessa muussa maassa suunnitellaan parhaillaan samanlaisia toimenpiteitä.

Listan perusteella ei ole vielä tehty pidätyksiä, mutta maassa on ollut suuri muuttoliike ja useat ugandalaiset ovat jättäneet kotimaansa. Kerroimme äsken laajasta tutkimuksesta, jonka mukaan homokammosta kärsivät miehet ovat eniten taipuvaisia homoseksuaalisuuteen. Homoporno saattaa kiinnostaa myös siksi, että se on kielletty asia.

Homoseksuaalisuutta on esiintynyt aina, ja siitä on tullut tabu lähinnä uskontojen asettamien normien vuoksi. Miehet saattavat kärsiä homouteen liittyvistä negatiivisista tunteista esimerkiksi silloin, jos he pelkäävät itse leimaantuvansa homoksi. Tämä yleensä kielii myös heidän omasta seksuaalisesta epävarmuudestaan ja syyllisyyden tunteestaan. Seksuaalisuuden raja-aidat hälventyvät koko ajan, ja ehkäpä ajan kuluessa myös homoja vieroksuvat tulevat asian kanssa sinuiksi.