3D-tulostimet tekevät hyvää – tulostavat uusia raajoja sotalapsille

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

3D-tulostinta käytetään laajalti jo lääketieteen ja taiteen parissa, ja sen lisäksi tekniikasta ovat innostuneet esimerkiksi kotikutoisten aseiden valmistajat sekä arkkitehdit ja talonrakentajat. Kerroimme äsken hankkeesta, jonka tarkoituksena on tulostaa toimiva ja aitoa elintä muistuttava ihmisen sydän.

YouTube
YouTube

Moni aattelee, että jos tulostimella on mahdollista valmistaa monimutkaisia sisäelimiä, antavat ne varmasti laaja-alaisesti hyötyä myös muualle lääketieteen piiriin. Kalifornialainen Robothand-projekti on aloittanut 3D-tulostimella valmistettujen proteesien tekemisen.

Esimerkiksi Sudanissa elää tällä hetkellä 50.000 ihmistä, joilta puuttuu jokin raaja. Projektia ylläpitää voittoa tavoittelematon Not Impossible Labs -järjestö, joka on lahjoittanut tulostimella valmistettuja muoviraajoja lapsille ja nuorille, Yahoo! News raportoi.

3D-tulostiminen avulla luodaan virtuaalisia malleja fyysisiksi esineiksi erilaisista materiaaleista. Kolmiulotteinen tulostaminen on jo pitkään ollut arkipäivää ja internetissä on ladattavissa ilmaiseksi erilaisten esineiden tulostusohjeita ja valmiita koodeja. 3D-tulostimen saa ostettua kotiin alle tuhannella eurolla.