Synkkä käänne Oulun järkyttävässä huostaanotossa – sosiaaliviranomaiset eivät suostu tapaamaan

Ohhoh! · Stara.fi

Kerroimme tammikuun alussa Oulussa sattuneesta erittäin kyseenalaisesta viranomaistoimenpiteestä, jossa poliisit ja sosiaalityöntekijät hakivat kaksospojat kotoaan väkisin. Tapauksesta kuvatulla videolla kävi ilmi, että virkailijat ja poliisit käyttivät voimatoimia pikkupoikiin.

Suomalaiset sosiaaliviranomaiset ovat jääneet viime aikoina kiinni useista lasten laittomista kiireellisistä sijoituksista ja huostaanotoista. Myös tuomioistuimet ovat vahvistaneet viranomaisten laittomuudet tapauksissa, joissa huostaanottoon ja kiireelliseen sijoitukseen ei ollut lastensuojelulain vaatimia perusteita.

Isä julkaisi järkyttävästä tilanteesta oheisen videon verkossa, ja se sai kovasti huomiota sosiaalisessa mediassa. Oulun tapaus on nyt jatkunut siten, että sosiaaliviranomaiset etsivät lapsille parhaillaan sijoituspaikkaa, eli poikia ei ole enää päästetty palaamaan kotiinsa. Lasten palauttamisen sijaan sosiaaliviranomaiset ovat nyt ilmoittaneet perheelle, että aiemmin sovitut kokoukset asian selvittämiseksi on peruttu, koska isä kuvasi tilannetta omassa kodissaan ja uhkasi julkaista materiaalia verkossa. Isä äänitti kuitenkin myös kyseisen puhelun ja julkaisi sen verkossa.

– Me toistaiseksi perutaan noi palaverit mitä ollaan sovittu. Ainakin kolme esimiestä on linjannut, että meidän täytyy toimia näin. Me ollaan nyt tavattu kolme kertaa aika tiiviisti, eikä se meidän yhteistyö ole alkanut sujumaan, eikä olla päästy asiassa eteenpäin ollenkaan, sosiaaliviranomainen kertoo tyrmistyneelle perheenisälle puhelimessa.

– Ja lisäksi siinä viimeksi tapahtui semmoinen, että sinä otit minusta yksityistiloissa valokuvia ja uhkasit sitten Facebookiin ja uhkasit muutenkin tätä asiaa käsitellä mun nimellä julkisuudessa. Sitten tuota on epäasiallista kielenkäyttöä ja kunnianloukkausväitteitä. Meidän esimies sanoi, että nyt täytyy silleen rajata tätä työskentelyä. Palaverit on toistaiseksi peruttu. Katsotaan missä vaiheessa sitten voidana asialliseen yhteistyöhön, viranomainen jatkoi.

Suomessa ihminen saa kuvata omassa kodissaan mitä tahansa, ja juuri tämänkaltaisten tapahtumien johdosta viranomaisten kanssa tekemisissä olevia nimenomaan rohkaistaan kuvaamaan todistusaineistoa viranomaisten työskentelystä. Kuvaaminen on siis sekä sallittua että myös suotavaa.

Samassa perheessä useita muitakin lapsia, jotka saavat asua edelleen kotonaan. Lastensuojelulain perusteella lasten kiireellinen sijoitus tai huostaanotto edellyttävät aina tilannetta, jossa lapsi tai lapset ovat välittömässä vaarassa. Mikäli videon kaksospojat olisivat välittömässä vaarassa, olisivat samassa tilanteessa myös saman perheen muut lapset. Syytä Lastensuojelulain 38 §:n mukaiseen sijoitukseen ei mahdollisesti ole olemassa, mutta poikia ei ole siitä huolimatta päästetty palaamaan kotiinsa. Mahdolliset muut syyt ovat vielä hämärän peitossa.

Ilta-Sanomat uutisoi tammikuussa, että videolla nähtävä sosiaalityöntekijä on tehnyt poliisille tutkintapyynnön perheenisän väkivaltaisesta käytöksestä tuossa tilanteessa. Kukin voi muodostaa oheiselta videota oman mielipiteensä tilanteen tapahtumista. Poliisi tutkii tapausta myös kunnianloukkauksena, koska tapauksesta julkaistiin materiaalia verkossa. Asiassa on merkillepantava, että rikosilmoitusta tutkii nyt Oulun poliisi, jonka partio oli sosiaaliviranomaisten tukena lasten hakumatkalla. Rikoslain 24 luvun 8 § käsittelee kunnianloukkausta seuraavasti.

– Kunnianloukkaussäännöksellä ei ole tarkoitus rajoittaa nykyistä oikeutta julkaista tietoja tai arvostelua, joka kohdistuu menettelyyn politiikassa, julkisessa tehtävässä, elinkeinoelämässä, tieteessä, taiteessa tai muussa näihin rinnastettavassa toiminnassa.

Kiireellinen huostaanotto ja sijoitus laissa

Lastensuojelulain 38 §:n perusteella kiireellinen huostaanotto ja sijoitus voidaan tehdä ainoastaan, mikäli lapsi on välittömässä vaarassa tai muutoin kiirellisen sijoituksen tarpeessa. Laissa lapsen huostaanoton ja sijoituksen perusteeksi vaaditaan joko puutteita lapsen huolenpidossa tai että muut lapsen kasvuolosuhteet uhkaavat vakavasti vaarantaa lapsen terveyttä tai kehitystä, tai että lapsi vaarantaa vakavasti terveyttään tai kehitystään käyttämällä päihteitä, tekemällä muun kuin vähäisenä pidettävän rikollisen teon tai muulla niihin rinnastettavalla käyttäytymisellä.