Pikkutyttö kertoo kiduttamisesta järkyttävällä videolla – viranomaiset rikkoneet lakia

Ohhoh! · Stara.fi

Tämä ei ole viihdeuutinen, eikä aiheessa ole mitään viihteellistä. Toimitus kuitenkin katsoo, että tilanteen vakavuus huomioiden asia täytyy saattaa suomalaisten tietoon. Oheinen video saattaa järkyttää herkimpiä katsojia, joille videon katsomista ei suositella.

Uutisoimme heinäkuussa tapauksesta, jossa poliisit ja sosiaaliviranomaiset hakivat isältä tämän toisen tyttären vedoten kiireelliseen huostaanottoon. Poikkeuksellisen voimakkaan toimenpiteen perusteet olivat kuitenkin hyvin kyseenalaiset, eivätkä laissa määritellyt kiireellisen huostaanoton perusteet todennäköisesti täyttyneet, koska vain toinen lapsista huostaanotettiin toisen jäädessä yhä isänsä luokse. Tapaus ei ollut Suomessa ainoa laatuaan.

Parhaillaan verkossa leviää toisen perheenisän julkaisema kotivideo, jossa hänen eroperheensä viisivuotias tytär kertoo omin sanoin äitinsä harjoittamista jatkuvista pahoinpitelyistä ja kiduttamisesta. Isä otti yhteyttä Staraan ja kertoi, että sosiaaliviranomaiset ja poliisi eivät ole ottaneet hänen ja tyttärensä kertomuksia vakavasti, eivätkä viranomaiset ole ryhtyneet asianmukaisiin toimenpiteisiin asian tutkimiseksi. Isä esitti sanojensa takeeksi muun muassa Hämeenlinnan hallinto-oikeuden lainvoimaisen päätöksen.

– Mua ei ole koskaan uskottu valokuvista ja tunnustuksista huolimatta. Mua ei ole koskaan kuunneltu missään, vaan mua vastaan on hyökätty. Julkaisin 24. päivänä puolentoista tunnin videon siitä, kuinka Keski-Suomen Ensi- ja turvakoti on hyökännyt mua ja mun isään vastaan. Video pitää sisällään todisteita lasten kertomuksista äitinsä pahoinpitelyistä, perheenisä kertoi Staralle.

Isän perjantaina YouTubessa julkaisema video on järkyttävää katsottavaa. Pikkutyttö kertoo siinä kymmenkunta eri tapausta, jolloin hänen äitinsä on satuttanut häntä eri tavoin. Tyttären mukaan äiti on satuttanut muun muassa lyömällä ja tökkimällä terävillä kynillä ja tikuilla sekä työntämällä häntä teräviä kulmia vastan. Kynällä tökkimisestä tytöllä on edelleen näkyvä mustelma rinnassa ja ruhje selässä. Lisäksi tytön jalkaterästä löytyi outo kuoppa.

– Se on painanut siihen kynällä. Sitten siihen on tullut monttu. Mä näytän tuon varpaan, niin se on kakkosjälki. Varpaaseen tähän se on laittanut niinku sellaiseen terävään kaapin kulmaan tän varpaan. Sit tää on viimeinen, jonka mä kerron. Viimeinen on tökkinyt tänne. Ihan suoraan oikealla puutikulla. Näätsä tossa mitään jälkeä? Näkyykö siinä jotain? tyttö totesi videolla esitellen olkapäätään.

Tämän jälkeen kertomus jatkuu vieläkin järkyttävämpänä.

– Se laittoi kaikkiin näihin varpaisiin tikut, niin mä en pystynyt ollenkaan kävelemään. Se laittoi kaikkialle mun jalkoihin tikkuja. Aika paha. Se laittoi kaikkialle. En edes pystynyt kävelemään. Niitä on tippunut lautapuusta ja se on kerännyt niitä. Se haluu tappaa niillä tikuilla. Äiti on lyönyt mua tänne tikulla ja nyrkillä. Niinku kynän tikulla ja nyrkillä tänne päähän, tyttö kertoo videolla.

Staran toimitukseen yhteyttä ottanut isä on hyvin huolissaan molempien lastensa tilanteesta ja pyytää videoillaan pikaista apua, koska viranomaisilta sellaista ei ole saatu. Lasten pitäisi palata tänään sunnuntaina takaisin äitinsä luokse. Nyt isä on ryhtynyt toden teolla tuomaan asiaansa julkisuuteen.

– Tytär kertoi nämä videolla kuultavat asiat ja panin videon saman tien jakoon. Mentiin sitten heti sairaalaan. Lääkäri sanoi soittavansa heti sosiaalipäivitystykseen ja kertoi minulle, että sieltä otetaan muhun yhteyttä. Tällaisista lähtee automaattisesti lastensuojeluilmoitus ja myös poliisille menee tieto, Isä kertoi Staralle.

Viimein lauantai-iltana sosiaalipäivystyksestä soitettiin isälle, joka laillisen oikeutensa mukaisesti tallensi puhelinkeskustelun ja julkaisi sen myös verkossa. Tänään sunnuntaina selviää reagoivatko sosiaaliviranomaiset vieläkään asianmukaisesti tyttären kertomuksiin, jotka on tällä kertaa saatu myös videolle.

Tähän saakka isän kertomuksia ei ole viranomaisten keskuudessa uskottu, sillä poliisi ei ole suostunut ottamaan edes vastaan tapauksiin liittyvää todistusaineistoa. Isä on ilmoittanut tapauksista useita kertoja poliisille, josta tiedon olisi pitänyt siirtyä sosiaaliviranomaisille. Isän mukaan niin ei ole kuitenkaan tapahtunut.

– Vuodesta 2011 lähtien olen ilmoittanut poliisille. Poliisista ei kuitenkaan ilmoitettu sosiaaliviranomaisille, vaikka niiden olisi pitänyt tehdä lastensuojeluilmoitus. Kerroin myös sosiaalitoimelle useampaan otteeseen. Silloin ei reagoitu ollenkaan.

Lopulta vuonna 2012 alkoi tapahtua, mutta kuitenkin odottamattomalla tavalla. Poliisit ja sosiaaliviranomaiset hakivat nimittäin lapset yllättäen pois isältään kiireelliseen sijoitukseen vedoten. Jyväskylän johtavan sosiaalityöntekijän päätös lasten kiireellisestä huostaanotosta tehtiin kuitenkin laittomasti.

– Sosiaalitoimi sai vuonna 2012 poliisilta tiedon, että mut aiottiin hakea kuulusteltavaksi. Sillä perusteella sosiaalitoimi päätti kiireelllisestä sijoituksesta ja sillä perusteella lapset sijoitettiin äitinsä kanssa laitokseen ja katkaistiin kaikki mun yhteydenpito lapsiin. Valitin siitä hallinto-oikeuteen, joka päätti, että kiireellinen huostaanotto oli lain vastainen ja kumosi sosiaalityöntekijän päätökset.

Hämeenlinnan hallinto-oikeus käsitteli asian isän vaatimuksesta ja vahvisti isän käsityksen siitä, että sosiaalivirkailijan päättämä kiireellinen sijoitus ja yhteydenpidon rajoittaminen oli tehty laittomasti. Alla ote hallinto-oikeuden päätöksestä.

Kuva: Ote hallinto-oikeuden päätöksestä 13/0056/4, 4.3.2013
Kuva: Ote hallinto-oikeuden päätöksestä 13/0056/4, 4.3.2013

Muuramen sosiaalitoimi vienyt asiaa osaltaan eteenpäin. Poliisi ei ole kuitenkaan ottanut tutkintapyyntöjä vakavasti, eikä isän ei ole annettu esimerkiksi esittää poliisille todisteita tapahtumista.

– Elokuuussa 2013 Muuramen sosiaalitoimi teki äidistä lasten kertomusten perusteella tutkintapyynnön poliisille. Mua ei kuultu, eikä multa pyydetty todisteita. Poliisi kieltäytyi ottamasta todisteita vastaan. Sen jälkeen olen useita kertoja ottanut yhteyttä sosiaalitoimeen ja ulkopuoliset ihmisetkin ovat ottaneet sinne yhteyttä.

Parhaillaan vireillä on jo kolmas äidin pahoinpitelyistä poliisille tehty tutkintapyyntö, mutta isän mukaan poliisi ei ole tälläkään kertaa ottanut ilmoitusta vakavasti. Erikoinen tilanne on isän mukaan huomattu myös ilmoituksen tehneessä Muuramen sosiaalitoimessa, joka on suositellut asian käsittelyn siirtämistä pois Jyväskylän poliisista.

– Elokuussa tytär kertoi videolla pahoinpitelyistä ja Muuramen sosiaalitoimi teki kolmannen tutkintapyynnön poliisille. Nyt Muuramesta ilmoitettiin, että he ovat pyytäneet, että poliisin sijaan Kuopion psykiatrinen tutkisi lapsen, koska poliisi on tutkinut sitä välinpitämättömästi, koska asia koskee nimenomaan minua ja minun lapsia. Ne katsoo siellä poliisissa, että tää on taas tää jätkä, joka jahtaa viranomaisia, isä kertoi.

Kiireellinen huostaanotto

Lastensuojelulain 38 §:n perusteella kiireellinen huostaanotto ja sijoitus voidaan tehdä ainoastaan, mikäli lapsi on välittömässä vaarassa tai muutoin kiirellisen sijoituksen tarpeessa. Laissa määrätyt huostaanoton perusteet eivät tässäkään tapauksessa täyttyneet, kuten Hämeenlinnan hallinto-oikeus tuomiossaan vahvisti.

Lastensuojelulaissa lapsen huostaanoton ja sijoituksen perusteeksi vaaditaan joko puutteita lapsen huolenpidossa tai että muut lapsen kasvuolosuhteet uhkaavat vakavasti vaarantaa lapsen terveyttä tai kehitystä, tai että lapsi vaarantaa vakavasti terveyttään tai kehitystään käyttämällä päihteitä, tekemällä muun kuin vähäisenä pidettävän rikollisen teon tai muulla niihin rinnastettavalla käyttäytymisellään.

Staran toimitus ei ole tavoittanut Jyväskylän poliisista tai Jyväskylän sosiaalitoimesta asiasta mahdollisesti tietäviä henkilöitä kommentoimaan asiaa.