Video suomalaisesta huostaanotosta leviää Facebookissa

Ohhoh! · Stara.fi

Stara raportoi äskettäin tapauksesta, jossa hämeenlinnalainen vanhempi konstaapeli uhkaili liikenteessä pysäyttämäänsä miestä. Hän ilmoitti, että muut poliisit voivat hakata miehen yöllä ja että kukaan ei uskoisi miestä. Poliisi ei kuitenkaan tiennyt, että tilanne tallentui videolle, joka päätyi nopeasti verkkoon. Asiasta on nyt käynnissä esitutkinta.

Poliisin uhkailuvideo levisi ensin nopeasti sosiaalisessa mediassa, jossa on viime aikoina nähty koko ajan enemmän myös suomalaisia poliiseja ja muita viranomaisia työssään. Parhaillaan verkossa leviää perheenisän kuvaama video, jossa nähdään miten sosiaaliviranomaiset saapuvat poliisipartion tukemana hakemaan isältä tämän toisen tyttären vedoten kiireelliseen huostaanottoon. Toinen tytär sai siis jäädä isänsä luokse, mikä on nyt aiheuttanut epäilyjä kiireellisen huostaanoton perusteista.

Isä vaati saada nähdä asiasta tehdyn päätöksen, mutta mitään päätöstä tai muutakaan asiakirjaa viranomaisilla ei kuitenkaan ollut asiasta vaatimustensa perusteeksi esittää. He eivät myöskään ilmoittaneet isälle kuka väitetyn päätöksen oli tehnyt tai millä perusteilla se oli tehty. Videolla poliisi teki isälle selväksi, että lapsi viedään joka tapauksessa.

– Sä saat ihan itse päättää miten vaikealla asteella sä haluat tän asian hoitaa. Meillä on tosiaan virtaa viedä sut vaikka nyt, naispoliisi ilmoittaa miehelle.

– Lähtikö ne jo pois, lapsi tulee välillä kysymään isältään.

– Eli nyt on se kiireellinen huostaanottopäätös tehty ja se on olemassa. Ja teidän tytär lähtee meidän matkaan. Tai siis sosiaaliviranomaisten matkaan. Se ei muutu tässä tilanteessa enää mitenkään. Poliisi on tässä tekemässä virka-apua heille. Nyt on kyse siitä, että miten te haluatta tämän asian toimittaa, miespoliisi jatkaa.

– Mä haluaisin nähdä sen päätöksen, lasten isä ilmoittaa edelleen.

– Sitä päätöstä teille ei ole nyt nähtäväksi. Te olette saanut suullisesti tän… poliisi jatkaa.

Myöhemmin toinen sosiaaliviranomaisista kertoo isän asianajajalle puhelimitse, että heillä ei ole koskaan mukana papereita tämänkaltaisista päätöksistä. Tilanteesta Facebookissa eilen julkaistu video on puhuttanut kansalaisia kovasti sosiaalisessa mediassa.

Lastensuojelulain 38 §:n perusteella kiireellinen huostaanotto ja sijoitus voidaan tehdä vain, mikäli lapsi on välittömässä vaarassa tai muutoin kiirellisen sijoituksen tarpeessa. Saman lain mukaan ennen kiireellistä sijoitusta on selvitettävä huoltajan mielipide ja käsitys asiasta, ja huoltajalle tulee myös antaa tilaisuus tulla kuulluksi asiassa.

Lastensuojelulaissa lapsen huostaanoton ja sijoituksen perusteeksi vaaditaan joko puutteita lapsen huolenpidossa tai että muut lapsen kasvuolosuhteet uhkaavat vakavasti vaarantaa lapsen terveyttä tai kehitystä, tai että lapsi vaarantaa vakavasti terveyttään tai kehitystään käyttämällä päihteitä, tekemällä muun kuin vähäisenä pidettävän rikollisen teon tai muulla niihin rinnastettavalla käyttäytymisellään.