Ostoskeskus antoi porttikiellon huppupäille: ”Rikollisen merkki”

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Takeissa ja paidoissa olevaa huppua voidaan pitää pään lämmittäjänä, sateensuojana, perinteen tai vaikkapa muodin vuoksi. Sen avulla on helpompi myös salata henkilöllisyytensä, ja nyt Indianassa sijaitseva ostoskeskus on kieltänyt huppujen pitämisen, koska se on heidän mukaansa rikollisen merkki.

Channel 8 News
Channel 8 News

Mounds Mall -tavarataloon on nyt asennettu kylttejä, joissa ihmisiä pyydetään laskemaan huppunsa muiden hyvinvoinnin ja turvallisuuden takia. Ostoskeskuksessa on noudatettu huputonta politiikkaa jo vuodesta 2004 saakka, mutta asia nousi tapetille vasta, kun huppari koitui aseettoman 17-vuotiaan Taryvon Martinin kohtaloksi. Hänet tappanut George Zimmerman puolusteli tekoaan sillä, että nuori mies oli näyttänyt epäilyttävältä.

Asia on luonnollisesti herättänyt paljon närää yhdysvaltalaisten kansalaisten keskuudessa. Herald Bulletin -julkaisu kuitenkin muistuttaa, että useimpien tavaratalojen säännöissä lukee, ettei ostoskeskuksessa saa olla henkilöitä, joiden identiteettiä ei voi tunnistaa esimerkiksi kasvojen peittävän asun takia.

Kieltoa on pidetty rasistisena, sillä erityisesti joidenkin poikien tiedetään suosivan huppuja osana katutyyliään. Tohtori Jeffri Anne Wilder Pohjois-Floridan yliopistosta vertaa kieltoa siihen, jos lentokentillä kiellettäisiin turbaanit tai huivit vain stereotypioiden valossa.

Kuva: Splash
Kuva: Splash