Suomalaiset kannattavat tasa-arvoista avioliittolakia

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Eduskunnan lakivaliokunnassa on parhaillaan menossa julkinen kuuleminen tasa-arvoista avioliittolakia koskien. Kansalaisaloitteen edustajien tavoitteena on turvata suomalaisille yhdenvertainen avioliitto-oikeus sukupuoleen katsomatta ilman, että ihmisiä luokitellaan erikseen hetero- tai homoseksuaaleiksi.

Tahdon2013 on kansalaisaloitekampanja tasa-arvoisen avioliittolain puolesta. Kansalaisaloitteen merkeissä on teetetty kyselyitä yhteistyössä Taloustutkimuksen kanssa suomalaisten asenteista avioliittolakia kohtaan. Viime syksynä teetetyn kyselyn perusteella 58 prosenttia suomalaisista kannattaa tasa-arvoista avioliittolakia.

Moni tasa-arvoista avioliittolakia vastustava on kuitenkin kyseenalaistanut viime vuoden vastaustuloksen siksi, että ihmiset eivät olleet heidän mukaansa tietoisia, että laki mahdollistaisi myös samaa sukupuolta olevien adoptiomahdollisuuden. Siksipä tuoreessa kyselyssä adoptioasiaa kysyttiin selkeämmin ja erikseen, ja silti 57 prosenttia suomalaisista kannattaa uutta avioliittolakia.

Kokonaisuudessaan tasa-arvoista avioliittolakia kannattaa nykyisin 65 prosenttia suomalaisista, mikä huikea nousu puolen vuoden takaisiin tutkimustuloksiin. Tuore tulos osoittaa, että suomalaiset ovat valmiita avoimempaan avioliittolakiin.

Selkeimmät muutokset uuden lain myötä olisi se, että samaa sukupuolta olevat voisivat ottaa yhteisen sukunimen ja se, että tulevaisuudessa ei olisi enää rekisteröityjä parisuhteita. Adoptio-oikeuden lisäksi myös sukupuoltaan korjanneet olisivat avioliittokelpoisia, kun he nykyisin joutuvat vaihtamaan avioliittonsa korjausleikkauksen jälkeen rekisteröidyksi parisuhteeksi.