Nyt se on todistettu! Viiden sekunnin ruokasääntö pitää paikkansa

Lifestyle Ohhoh! Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Niin kutsuttu viiden sekunnin sääntö on urbaanilegenda, jonka mukaan lattialle tiputettu ruoka on syömäkelpoista mikäli se pomitaan ylös viiden sekunnin kuluessa. Uskomuksen mukaan bakteerit eivät ehdi tarttua ruokaan tässä ajassa. Tuore tutkimus osoittaa, että väite saattaa olla varsin lähellä totuutta.

Astonin yliopiston mikrobiologian professori Anthony Hilton johti opiskelijoiden tiimiä, joka tutki kolibakteerin ja ruokamyrkytystä aiheuttavan stagulokokkin leviämistä. Tutkimuksessa selviteltiin, miten bakteerit leviävät erilaisilta lattiapinnoilta ruokalajeihin, kuten pastaan, kekseihin, lihaan ja hedelmiin.

Oppilaitoksen mukaan ruoka-aineiden lattialla viettämällä ajalla huomattiin todellakin olevan suuri merkitys sille, ehtivätkö bakteerit leviämään niihin. Myös lattiapinnan materiaalilla todettiin olevan merkitystä pöpöjen leviämiseen. Jalopuusta valmistetuilla pinnoilla olevat ruoka-aineet houkuttelivat bakteereja kimppuunsa huomattavasti todennäköisemmin noin viidessä sekunnissa, kuin esimerkiksi maton päälle asetetut ruoat.

– Tämän tutkimuksen tulokset osoittavat viiden sekunnin säännössä olevan perää, siitäkin huolimatta että sitä on yleisesti pidetty pelkkänä myyttinä, tutkimusta johtanut professori Anthony Hilton toteaa.