Liikemiehen vinkit menestymiseen – tämä on kaiken avain

Lifestyle · Anna Poikkimäki

Ihminen turhautuu helposti varsinkin, jos hänen ideansa ei mene läpi tai viesti ymmärretään väärin. Koska meitä on täällä pallon päällä miljardeja, ja käytöskulttuurit vaihtelevat jo pelkästään eri työpaikoilla, voi asioiden sekaannus olla melko yleistä – vieraista maista ja kulttuureista puhumattakaan.

Viisas panostaa siis kommunikaatioon. Kanadalainen bisnesmies Kevin O’Leary kertoi Elite Dailylle parhaimmat vinkkinsä menestymiseen. Hänen mukaansa rikastuminen ja todelllinen menestys vaatii omien ideoiden kommunikoimista toisille. Se on haastavaa meille suomalaisille, koska mielessä kytee aina pelko siitä, viekö joku ideamme jos kerromme asioista muille.

Salailu ei kuitenkaan ole pidemmän päälle hyödyllistä. O’Leary puhui vuonna 2012 bisnesopiskelijoiden seminaarissa siitä, miten jokaisen olisi kyettävä mennä huoneen etuosaan selittämään visionsa toisille ytimekkäästi 90 sekunnissa. Niin nopea selvitys vaatii selkeää näkemystä ja tehokasta kommunikointia. On osattava selittää viesti niin, että kuka tahansa sen ymmärtää.

Peilin ääressä harjoittelun sijaan voi myös palkata avuksi valmentajan, joka neuvoo puhumisessa käytännössä. Miehen mukaan jokaisen bisneskoulussa opiskelleen tulisi osata esittää ideansa ymmärrettävässä muodossa – sama koskee muitakin aloja. Tylsällä luennolla istuneet tietävät, että se miten viesti kerrotaan merkitsee paljon. Monella voi olla hyviä taitoja ja osaamista, mutta siitä ei ole hyötyä, jollei niistä osaa kertoa toisille.

Myös johtajuudessa vaaditaan hyviä kommunikaatiotaitoja. Yrityksen pomo saa – tai ei saa – työntekijänsä puhaltamaan yhteen hiileen. Taistelua käydään etulinjasta käsin – ja hyvä kommunikoija esittää itsensä toisille itsevarmana. Vaikka henkilö ei olisi itse varma puhumastaan asiasta, se tulee esittää toisille selvänä totuutena. Omaa epävarmuuttaan ei kannata näyttää toisille. Puhumalla uskottavasti saa muut taakseen, jolloin suunnitelmista tulee konkreettisesti totta.