10 herkkuruokaa, jotka sattuvat olemaan myrkyllisiä

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Kerroimme äskettäin, että niin kutsuttu viiden sekunnin sääntö pitää paikkaansa ruoan lattialle putoamisessa. Tässä ajassa elintarvikkeeseen ei ehdi tarttua niin paljon bakteereita, etteikö sitä voisi syödä turvallisin mielin maasta poimimisen jälkeen.

YouTube
YouTube

Sen sijaan monet arkiset ruoka-aineet ja elintarvikkeet saattavat olla hyvinkin myrkyllisiä. Alltime10s -YouTube-kanava on julkaissut videon, jolla näytetään kymmenen yllättävää syötävää, jotka eivät kuitenkaan ole niin terveellisiä kuin luulisi. Esimerkiksi kaikki tietävät, että sienet saattavat olla lajista riippuen myrkyllisiä, mutta kuinka moni tiesi, että myös raparperi voi olla vaarallinen runsain määrin nautittuna?

Kidneypavut voivat aiheuttaa raakoina pahoinvointia ja ripulia. Pelkästään kolme valmistamatonta papua riittää aiheuttamaan reaktion. Omenan siemenet voivat aiheuttaa samankaltaisia oireita, sillä niissä on syanidin sokeriyhdistettä, joka voi suurina annoksina aiheuttaa jopa tukehtumiskuoleman. Sama pätee myös kirsikoiden siemeniin. Myös tomaatin vihreä lehtiosa on myrkyllinen, kuten myös vihreät perunat.

Sen sijaan parapähkinäpuun mantelia muistuttavat pähkinät ovat usein radioaktiivisia. Jauheliharuokiin erinomaisesti sopivissa muskottipähkinöissä on sen sijaan hallusinogeenejä, jotka voivat aiheuttaa pahimmassa tapauksessa jopa psykoosia. Listalle on päässyt mukaan myös japanilaisten suuri herkku pallokala, jonka oikeaoppiseen paloittelemiseen koulutetaan 2-3 vuotta. Väärin valmistettuna kala voi aiheuttaa kuoleman.