19 loistoideaa kodin neliöiden hyötykäyttöön

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Omakotitaloasujille saattaa jäädä joitakin talon osia hyödyntämättä, kun esimerkiksi autotallista tulee rojuvarasto ja liian suuresta kellarista tyhjien pullojen säilytyspaikka. Vaikka ylimääräisessä huoneessa ei olisi ikkunaa, voi neliöille keksiä monipuolisesti uusia käyttötarkoituksia. Yleensä jo siivousurakalla ja pienellä pintaremontilla saa suuria muutoksia aikaiseksi.

Autotallien ja varastohuoneiden hyötykäyttö tarkoittaa samalla asuintilan kasvamista. Talkootyönä toteutetut remontit ovat lyhytaikaisia ja nopeita saada valmiiksi. Huffington Post listasi nyt 19 ideaa ylimääräisten neliöiden hyödyntämiseksi. Ensimmäisenä listalle nousee lasten leikkimökki, jossa tila muutetaan puupaneeleilla ja maalauksilla lasten majan tai ulkomökin näköiseksi.

Vaihtoehtoisesti varaston voi remontoida liikuntatilaksi siten, että lattian maalaa peliareenaksi tai antaa lasten vallata muuten huone temmellyskentäkseen. Ylimääräisestä huoneesta saa helposti iloa myös aikuisille, jos sinne tehtailee unelmiensa baarin upean valikoiman kera. Koko perhe hyötyy sen sijaan pelihuoneesta, jossa on biljardipöytä, konsoleita ja tilaa lautapelien pelaamiseen.

Aikuisten oleskelutilan voi tehdä pubin näköiseksi tai muuttaa neliöt suoraan viinikellariksi hyllyineen ja viininmaistelupöytineen. Usein perheen isä on se, joka tarttuu toimeen ylimääräisen tilan remontoidakseen ja tällöin esimerkiksi autotallista tulee hänen puuhastelutilansa ja miesluolansa. Siellä säilytetään myös muistoja ja urheilupalkintoja. Vaihtoehtona on tehdä huoneesta kaikille sopiva televisionkatselutila, jossa saa vapaasti löhötä sohvalla ja mussuttaa popcornia.

Joissakin perheissä elää keräilijöitä, mutta liian usein keräiltävät esineet eivät ole asianmukaisesti esillä. Ylimääräisen tilan voi käyttää tällöin joko tavaroiden varastoimiseen tai esille panemiseen. Monissa perheissä äidit tahtoisivat muuttaa jokaisen hukkaneliön säilytystilaksi tai katolla olevan vintin ihanaksi pukeutumishuoneeksi. Villeimmissä ideoissa kellari voi muuttua jopa omaksi pienpanimoksi.

Autotallit ovat olleet perinteisesti aloittelevien bändien treenikämppiä. Kun huoneen remontoi ja eristää musiikin soittamiseen soveltuvaksi, eivät talon asukkaat häiriinny basson jytkeestä. Jotkut tahtoisivat kotiinsa apukeittiön tai oman ateljeen ja mikäpä olisikaan siihen sopivampi tila kuin aiemmin varastona toiminut huone? Mikäli ylimääräisen huoneen lisäksi on myös ylimääräistä rahaa, voi tilan muokata myös kuntosaliksi tai hyvinvointikeskukseksi uima-altaineen.