Uutuuskeksintö paljastaa tyrmäystipat drinkistä

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Ravintoloissa, yökerhoissa tai baareissa ei saisi koskaan jättää juomalasia ilman valvontaa, sillä joku epärehellisissä aikeissa paikalle saapunut henkilö voi panna sekaan huumaavia aineita. Yksi yleisimmin käytetyistä raiskaushuumeista on GHB, eli gammahydroksivoihappo.

Nyt Singaporen yliopiston tutkijat ovat kehittäneet nesteen, joka paljastaa juomassa olevan GHB-huumeen. Naiset voivat lisätä nestettä juomaan ja katsoa, muuttuuko drinkki hohtavaksi. Drinkin väritys muuttuu alle puolessa minuutissa. Tuotteesta kehitetään parhaillaan pakkausta kauppoihin kuluttajien käyttöön.

GHB on keskushermostoa lamaannuttava aine, ja sen haittavaikutuksina esiintyy huimausta, sekavuutta ja väsymystä. Huumeen nauttiminen saattaa lopulta johtaa tajuttomuuteen ja jopa kuolemaan. GHB:tä, eli gammaa voi liikkua sekä nestemäisenä että jauheena, joten tavallisesti sen huomaaminen drinkissä on lähes mahdotonta.