Liha ja olut voivat yhdessä estää syöpää!

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Moni on kaivanut kevään ensimmäisten lämpösäteiden innoittamana grillinsä esiin ja käristänyt ritilöillä meheviä pihvejä, herkullista makkaraa ja suussasulavia vihanneksia. Valitettavasti grillaaminen muodostaa lihaan syöpää aiheuttavia polysyklisiä aromaattisia hiilivetyjä, eli PAH-yhdisteitä.

PAH-yhdisteitä syntyy, kun orgaaninen aine, kuten puu, palaa epätäydellisesti. Nämä yhdisteet voivat aiheuttaa syöpää tai mutaatioita. Savustetun ja käristetyn ruoan lisäksi yhdistettä esiintyy runsaasti savukkeissa. Nyt tiedemiehille on kaikille grillimaistereille loistavia uutisia, sillä olutmarinointi ennen grillaamista ehkäisee loistavasti karsinogeenien muodostumista lihaan.

American Chemical Societyn julkaisema Journal of Agricultural and Food Chemistry -lehti julkaisi artikkelin, jossa portugalilaisten tutkijoiden työryhmä osoitti olutmarinadin hyötyvaikutukset lihalle. Tiedemiehet grillasivat testimielessä porsaankyljyksiä, joista puolet oli marinoitu kolmessa eri oluessa.

Parhaiten karsinogeenejä ehkäisi tumma olut, joka peittosi pilsnerin ja alkoholittomat panimovalmisteet. Tumma olut ehkäisi PAH-yhdisteiden muodostumista 53 prosentilla, kun alkoholittomat oluet tekivät saman 25 prosentilla. Lager-tyyliset oluet ehkäisivät myös yhdisteiden muodostamista, mutta vain 13 prosentilla.