8 syytä miksi dieettisi ei onnistu

Fitness · Stara.fi

Kesä alkaa pikkuhiljaa lähestymään ja salit täyttyvät kesäkuntoa tavoittelevista treenaajista. Vaikka päätös dietistä on tehty, niin silti siinä ei aina mahda pysyä. Bikini Fitness -kisoihin tähtäävä Johanna listasi Fitfashionin JohanOnFitness-blogissaan kahdeksan syytä miksi dietit eivät aina onnistu.

Markku Hyttinen
Markku Hyttinen

1. Palkitset itseäsi liikaa

”Tällä viikolla olen harrastanut niin paljon liikuntaa, että olen kyllä ansainnut tämän pullan.” Tai ”Tämä viikko on nyt ollut niin kiireinen, että nyt on pakko lähteä nollaamaan”. Kuulostaako kenties tutulta? Faktahan on se, että jos ihminen käyttää treeniä ja kiirettä tekosyynä herkun tai roskaruuan syömiseen, niin eihän niitä tuloksia silloin synny.

Treenin aikana kuluttaa esimerkiksi 400 kaloria, ja sitten kun käy ulkona syömässä, ja siinä voi olla tuplasti enemmän kaloreita kuin mitä on juuri kuluttanut. Opi löytämään muita tapoja siihen miten palkitset itsesi. Parastahan olisi, että pääset tästä tavasta kokonaan pois.

2. Skippaat venyttelyn

Yleensä ajatellaan, että venyttely on ajanhukkaa, mutta jos säännöllisesti skipataan lämmittelyt ja venyttelyt, niin riski venähdyksille on huomattavasti suurempi. Jos jokin paikka venähtää, ei pääse myöskään tekemään treeniä. Ei ainakaan niin tehokkaasti. Sitten kun ei pääse treenaamaan, niin voi olla hankalampi pysyä tiukassa ruokavaliossa. Kun tulee treenitaukoa, niin on vaikea aloittaa liikunta uudelleen. Muista siis alkulämmittelyt ja venyttelyt.

Kuva: YouTube
Kuva: YouTube

3. Juot palautusjuomana urheilujuomia

Useimmat urheilujuomat ovat oikeita sokeripommeja. Saat niistä ihan turhia kaloreita päivän kokonaiskalorimäärään. Vaihda urheilujuoma kunnon palautusjuomaan jossa ei ole sokeria. Jos välttämättä haluat juoda urheilujuomia, niin juo sellainen vasta todella rankan treenin jälkeen, joka on kestänyt yli tunnin. Ne jotka eivät pidä palautusjuomista voivat juoda esimerkiksi lasin maitoa.

4. Käytät treeniä tekosyynä

”Maanantain treeni oli niin rankka, että mun lihaksien on pakko antaa palautua. Treenaan seuraavan kerran vasta ensi viikolla. Mun lihakset tarvitsevat lepoa, eikö vain?” Ei ehkä paras idea, jos haluat pudottaa muutaman kilon painoa. Pidä huoli, että liikut säännöllisesti joka viikko, jotta pääset koko ajan lähemmäksi tavoitteitasi. Keho tarvitsee tietysti aikaa myös palautumiseen, mutta jos treenaat vaikka 3 – 5 kertaa viikossa, niin muutama päivä palautumista viikossa riittää. Toki tietyn väliajoin kannattaa ottaa vaikkapa kevennetty viikko.

5. Odotat liian pitkään ennen kuin syöt

Syöminen treenin jälkeen on todella tärkeää, koska se auttaa lihaksia palautumaan rankan treenin jäljiltä. Pidä huoli, että syöt sekä proteiinia että hiilihydraatteja. Muista myös ateriavälit. Syö 3 – 4 tunnin välein pieniä annoksia, niin ei tule kovia mielitekoja ja aineenvaihdunta pysyy käynnissä koko ajan. Muista myös juoda vettä pitkin päivää, mielellään aterioiden välillä.

Kuva: All Over Press
Kuva: All Over Press

6. Et aikatauluta seuraavia treenejä

Kannattaa aina suunnitella koko viikko kerralla; milloin treenaat, missä ja mitä treenaat. Näin treeneistä tulee alusta lähtien vain yksi osa koko viikko-ohjelmaa ja pystyt helpommin pitämään treeneistä kiinni. Kuntoon pääseminen vaatii jokaviikkoista treenaamista.

7. Opi sanomaan ”Ei kiitos”

Kun sinulle tarjotaan kahvipöydässä pullaa tai töissä ilmaista lounasta, niin voit kohteliaasti kieltäytyä. Jos kuitenkin päätät lähteä lounaalle, valitse terveellinen vaihtoehto.

8. Arvosta itseäsi

Olet sen arvoinen! Usko itseesi ja anna itsellesi mahdollisuus onnistua. Tee tästä elämäntapa. Dieetit tulevat ja menevät kuin dieetistä tulleet tuloksetkin. Tee elämäntaparemontti, jonka ansiosta teet fiksumpia valintoja ruokailujen ja treenien suhteen. Kun kyseessä on uusi terveellinen elämäntapa, niin silloin tällöin pidettävillä karkkipäivillä ja ravintolaillallisilla ei ole väliä.

Johannan treeneistä ja matkasta kohti syksyn Bikini Fitness kisoja voit käydä lukemassa Fitfashionin blogista Johanonfitness.fitfashion.fi.