7 ongelmatilannetta, joista musiikki auttaa selviämään

Viihdeuutiset · Anna Poikkimäki

Musiikkia rakastavat lähes kaikki. Ei siis ihme, että moni haluaa isona räppäriksi, poppariksi tai rokkariksi. Koemme kollektiivisesti, että musiikin, rytmin ja sulosävelten voima lataa ja auttaa kestämään erilaisia vaikeita hetkiä. Kun elämässä on siirtymävaihe, musiikki kantaa meidät vanhasta uuteen lempein siivin.

Musiikki voi auttaa erityisesti seitsemässä rankassa vaiheessa.

1. Ero. Kun parisuhte päättyy pitkän ajan jälkeen, se tuntuu aina maailmanlopulta. Tavallaan eräs aikakausi päättyy, ja uusi voi alkaa. Musiikki hellii aisteja ja lohduttaa vaikeimmassa vaiheessa. Siksi keksittiin Norah Jones, Joni Mitchell ja Rumer. Kun mielesi uhkuu raivoa, rankempi rokki saattaa auttaa purkamaan näitä tunteita.

2. Eteenpäin meneminen elämässä. Parempi päivä alkaa iloisesta up beat -rytmistä, jonka tahdissa lähdet kahvikuppi kädessä työpaikalle. Kun pitää päästä eteenpäin, kokeile raikasta poppia ja elektronista musiikkia, joka inspiroi ja luo kevyen tunnelman. Katy Perryn Roar on sellainen hyvänmielen kappale, etteivät muiden epävarmuudet ja huonotuulisuus eivät tartu sinuun. Olet koskematon ja energinen.

3. Huumeiden käyttö. Stereotyyppiseen rokkarielämään kuuluvat huumeet, ja joskus tietyn musiikkikulttuurin ihannointi saa ihmisen hakeutumaan tietynlaisiin piireihin. Vaikka rakastaisit Iggy Popia, The Rolling Stonesia tai kovan luokan räppäreitä, et tarvitse heidän elämäntyyliään. Tunge selleriä ja porkkanaa suuhun, vaikka korvakuulokkeista tulisi minkä tahansa genren musiikkia.

4. Tylsyys. Joku on väittänyt, ettei hyvän vastakohta ole huono vaan mitäänsanomaton ja tylsä. Elämän täytyy maistua joltain, ja mistä lisämakua saa – jollei musiikista? Parhaat elämykset ja kokemukset elämän varrelle liittyvät tiettyihin kappaleisiin. Mitä kuuntelit ensi suudelmasi aikana tai sen jälkeen kun koit isoimman onnistumisesi? Mitkä ovat sinun voimakappaleesi?

5. Kuolema. Pahinta läheisen kuolemisessa ei välttämättä ole menettäminen vaan kirkossa laulettavat laahaavat suruvirret. Luojan läsnäoloa kaipaava voi hakea lohdutusta muustakin musiikista. Surun keskelle on tärkeää tuoda toivoa. Silloinkin kun tuntuu, ettei ole enää syytä jatkaa eteenpäin, elämän kiertokulku jatkuu. Jotkut ovat halunneet hautajaisissaan soitettavan iloista musiikkia, jotta lähtö tulee lämpimänä ja hauskana kuin aurinkoinen kesäsade.

6. Itsesääli. Monella ihmisellä on jossain määrin itsevihaa sielunsa sopukoissa. Joskus tällaiset tunteet nousevat voimakkaina päälle, ja negatiivisista ajatuksista on vaikea luopua. Maailmassa on muutakin kuin sinä, ja musiikki auttaa huomaamaan, ettei oman navan ympärillä kannata kieriskellä liian pikään. Jos on vaikeaa löytää toivoa ja mielekkyyttä elämään, kuuntele vaikka We Are The World -hyväntekeväisyys-anthem.

7. Vaikeat olosuhteet muiden ihmisten takia. Ihmisten kemiat eivät aina osu yksiin. Joskus joudut tulilinjalle siksi, että läheisellä on huono päivä tai häntä vaivaa epävarmuus. Oli vaikeiden olosuhteiden syy mikä tahansa, ammenna voimaa musiikista. Ota kilveksesi positiivinen ja energinen Rähinä-meininki. Elastisen, Cheekin ja muiden suomiräppäreiden kappaleissa on sopivaa uhoa, jolloin et alistu vaan löydät sisältäsi pelkäämättömän leijonan hengen.

Lähde: Elite Daily