Näin pääset eroon matkapeloista – asiantuntijat neuvovat

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Monilla on kaipuu kaukomaille, mutta he eivät yksinkertaisesti syystä tai toisesta uskalla lähteä maailmalle matkustamaan. Huffington Postin asiantuntijaraati on listannut yksinkertaisia vinkkejä niille, jotka syystä tai toisesta kammoavat reissuun lähtemistä. Matkailu avartaa usein sielua ja mieltä.

1. Aloita pienellä reissulla. Matkaan kannattaa ottaa ystävä tai kumppani mukaan, ja lähteä tutkimaan esimerkiksi naapurimaiden kaupunkeja, kuten Tukholmaa tai Tallinnaa. Myös kotimaasta löytyy paljon lomakohteita, jotka vetävät vertoja ulkomaalaisille määränpäille.

2. Kerro lääkärille oireistasi. Osa ihmisistä on saanut trauman tai ahdistuvat muuten suuresti ennen matkustamista. Jotta elämästä ei tulisi pelkästään oman kodin nurkissa pyörimistä, voi jännittämisestä ja siitä johtuvista ilmiöistä kertoa omalle lääkärille helpotuksen saamiseksi.

3. Ajattele uutta näkökulmaa. Asioista on turha murehtia etukäteen, sillä ihmiset ovat hyvin sopeutuvaisia tarpeen tullen. Ei siis kannata vatvoa mieltä mahdollisilla kulttuurishokeilla tai kielimuureilla ennen matkaa. Tärkeintä on kiinnittää huomiota muihin, eikä itseensä.

4. Ymmärrä mahdollisuudet. Matkalle lähtevän kannattaa vaihtaa kokemuksia paljon maailmalla käyneiden ihmisten kanssa. On hieman eri asia lähteä omatoimiselle kulttuuriekskursiolle kuin hypätä valmismatkan tarjoamaan bussiin. Tahdotko yöpyä hotellissa vai muiden ihmisten kanssa hostellissa? Entä matkustaa julkisilla kulkuneuvoilla vai vuokrata oman auton?

5. Opi matkakohteesta. Ennen matkaa kannattaa varata ainakin yksi ilta, jolloin tutustuu kohdekaupungin karttaan, tarvittaviin fraaseihin, hälytysnumeroihin ja nähtävyyksiin. Netti on täynnä matkailusivustoja, joilta saa äärimmäisen hyviä vinkkejä ja paikka tuntuu tällöin tutummalta jo ennen reissua.

6. Treenaa. Tässä tapauksessa voidaan puhua itsensä henkisestä ja fyysisestä valmentamisesta. Sen lisäksi, että hyvä kunto ja mielenhallinta auttavat matkalla selviytymisessä, voi niiden avulla tuntea itsensä varmemmaksi kokonaisvaltaisesti.

7. Tee varasuunnitelmia. Sen sijaan, että kävisi läpi kaikki pahimmat skenaariot, mitä matkan aikana voi tapahtua, kannattaa keskittyä varasuunnitelmien laatimiseen. Mitä teet rantakaupungissa, jos siellä sataa? Entä jos kaupungin julkisen liikenteen työntekijät menevät lakkoon? Matkoilla tulee varmasti yllätyksiä vastaan, mutta niitä ei kannata jäädä murehtimaan.

8. Nauti. Matkustamisen pääasiallisin idea on kokemusten ja nautintojen kartuttaminen. Matkustamisen avulla saavuttaa uusia asioita elämään ja siksi reissun päällä tulee elää hetkessä. Seuraavalla kerralla lähteminen on jo huomattavasti helpompaa.