Ugandalainen piispa puolustaa homoja – asettui valtiota vastaan

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Ugandassa julkaistiin taannoin 200 homoseksuaalin nimilista paikallislehden etusivulla. Samaan aikaan maan presidentti Yoweri Museven asetti lain, että homoseksuaalisuuttaan harjoittava ensikertalainen joutuu vankilaan 14 vuodeksi. Toisella kerralla tuomiona on elinkautinen.

Ugandan homovastainen politiikka on herättänyt suurta vastustusta ympäri maailman ja esimerkiksi Maailmanpankki on evännyt maalle luvatun 90 miljoonan dollarin lainan. Laissa määritellään, että homoseksuaalien lisäksi myös suuntautumista kunnioittavat ja tukevat henkilöt voidaan tuomita. Maassa on jopa tapettu seksuaalisen suuntautumisen takia.

Yksi piispa on ryhtynyt rohkeasti vastarintaan. Christopher Senyonjo on asettanut itsensä vaaraan ryhtymällä tukemaan homoseksuaaleja ja heidän läheisiään. Mies järjestää kaikille avoimia rukouspiirejä ja keskustelua, mikä on tärkeää uskonnollisen yhteiskunnan jäsenille.

– He sanoivat, että minun pitäisi tuomita homoseksuaaleja. En voi kuitenkaan tehdä sitä, koska olen kutsuttu palvelemaan kaikkia ihmisiä, hän julisti Think Progressin mukaan.

Yoweri Musevenin vaimo Janet Museveni on sanonut julkisesti, että ihmiset eivät voi olla homoseksuaaleja, koska nautaeläimetkään eivät ole. Homovastaisuus saattaa kieliä omasta seksuaalisesta epävarmuudesta ja syyllisyyden tunteesta. Piispa joutuu todennäköisesti ongelmiin tarjoamansa tuen takia.