Kuukautiskivut vaikuttavat älykkyyteen – naiset tyhmempiä kerran kuukaudessa

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Mikä on se tunne, kun vartalo on turvonnut ilmapalloksi ja mielessä itää vain infernaalinen kiukku? Kehon lämpötila vaihtelee jäätävästä hikisen kuumaan, ja tuntuu kuin joku vetäisi munasarjoja samaan aikaan navan, suun ja alapään kautta ulos. Viiltävän kivun siivittämiä kuukautisia voisi huumorimielessä kutsua myös hullun lehmän taudiksi.

Kuukautiskivut voivat pahimmillaan aiheuttaa naisille silmien sumentumista ja oksennusmigreeniä. Vaikka vaivaan on olemassa lääkkeitä, joutuvat naiset kärsimään menstruaation aiheuttamista kiputiloista kuukausittain. Bathin yliopiston tutkijat ovat nyt todenneet, että sen lisäksi, että kuukautiset alentavat naisten ärsytyskynnystä, voivat ne aiheuttaa älykkyyden hetkellistä taantumista.

Kivut vaikuttavat ihmisten kognitiiviseen toimintaan ja esimerkiksi naiset suoriutuvat kovien särkyjen aikana huonommin toimista, joissa tarvitaan laskelmoivia taitoja. Arkipäivän kipu vaikeuttaa monimutkaisista tehtävistä suoriutumista. Tutkijat ovatkin aloittaneet selvittää tarkemmin kipuihin liittyviä kokemuksia ja niitä helpottavia mekanismeja, Daily Mail uutisoi. Kiputestiin osallistui 52 naista.