Huolestuttava tutkimustulos: Päiväunilla voi olla traagisia seurauksia

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Kerroimme aiemmin, että päiväunilla ja diabeteksella saattaa olla salakavala yhteys toisiinsa ja tutkimustulokset osoittivat, että torkkujilla on 50 prosenttia suurempi riski sairastua diabetekseen kuin niillä, jotka porskuttavat hereillä koko päivän. Nyt päiväunista on julkaistu lisää huolestuttavia tutkimustuloksia.

Monet turvautuvat ottamaan torkut keskellä päivää ja nokkaunet ovat tuttuja etenkin lapsille ja varttuneemmalle väelle. Nyt brittiläinen tutkimus kertoo, että päiväunia nautiskelevat yli 40-vuotiaat henkilöt kuolevat muita aiemmin. Tutkimuksessa seurattiin 16.000 henkilöä 40 – 79-vuotiaiden ikäryhmistä kahden vuoden ajan 1998 – 2000. Sen jälkeen torkkujien elämää seurattiin seuraavan 13 vuoden ajan.

Alle tunnin torkkuja päivittäin ottaneilla oli 14 prosenttia suurempi kuolleisuus kuin niillä, jotka eivät nukkuneet keskellä päivää. Mikäli päiväunien määrä kasvoi yli tuntiin, nousi kuolleisuuden todennäköisyys jopa 32 prosenttiin. Eniten päiväunet vaikuttivat 40 – 65 -vuotiaiden kuolleisuuteen, joissa ero torkkujien ja valvojien välillä oli lähes kaksinkertainen.

Merkille pantavaa oli myös se, että tupakoimisella, sairauksilla tai liikunnalla ei ollut vaikutusta tutkimustulokseen. Korkeampi kuolleisuus liittyi suoraan henkilöihin, jotka nukkuivat päivisin, Fox News tiivistää. Ihmiset nukkuivat yöunensa muinaisina aikoina kahdessa osassa. Nykyisin kuitenkin suositellaan kahdeksan tunnin yhtämittaista yöunta. Tutkijoiden mukaan keskellä päivää nautittu uni vaikuttaa häiritsevästi aineenvaihduntajärjestelmään, joka puolestaan vaikuttaa ihmisen insuliiniresistenssiin ja kohonneeseen veren glukoosipitoisuuteen.