Rikolliset etsivät laittomia kannabispeltoja – tehokkaammin kuin poliisit

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Kerroimme taannoin, kuinka kauko-ohjattavien lennokkien avulla välitetään vankiloihin esimerkiksi huumeita, tupakkaa ja kiellettyjä esineitä kuten kännyköitä. Myös poliisit käyttävät radio-ohjattavia koptereita hyödyksi lain valvomisessa muun muassa lämpökameroiden avulla.

ITProPortal raportoi brittiläisten jengien käyttävän kauko-ohjattavia lennokkeja marihuanan varastamiseen suoraan niiden kasvatuspaikoilta. Sen sijaan, että kopterit olisi varustettu erillisillä keräämisvälineillä, ottavat rikolliset kuvia kasvihuoneista ja kiristävät niillä omistajia. Mikäli kasvattaja ei maksa rikollisille riihikuivaa tai huumeita, toimittavat he peltokuvat poliisille.

Kasvatuspaikat löytyvät helposti lämpökameroilla varustettujen koptereiden avulla, sillä kannabis tarvitsee runsaasti ylimääräistä valoa ja lämpöä menestyäkseen. Rikolliset osaavat paikantaa kasvatuspaikat yleensä poliisia nopeammin. Jengiläisten mukaan kannabiksen kasvattaminen on jo arkipäivää ja yleensä viljelijät luovuttavat kaikessa hiljaisuudessa osan sadostaan rikollisille.

Suomen keskusrikospoliisi paljasti viime vuonna huumeiden salakuljetusringin, joka toimi Sörnäisten vankilasta käsin. Vangeille yritettiin toimittaa huumebisneksen pyörittämiseen käytettyjä älypuhelimia kauko-ohjattavan helikopterin avulla. Operaatio ei kuitenkaan onnistunut, ja lopulta puhelimet toimitettiin perinteisemmällä tavalla, jalkajousella ammutun siiman avulla.