Huhhuh! Hurjapää grindasi tuolihissien kaapelien päällä

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Laskettelemisen ja lentämisen yhdistävä speed riding on hiljalleen Suomestakin jalansijaa saava vauhtilaji, joka on kehitetty varjoliitäjien ja laskuvarjohyppäjien aloitteesta. Lajia on kuitenkin harrastettu muualla Euroopassa jo tovin ajan. Näemme nyt yhden lajiveteraanin uhrarohkean taidonnäytteen.

Heti aluksi varoitamme, että videolla laskeva speed ridingin ammattilainen Valentin Delluc on harrastanut lajia pitkään, eikä hän suosittele esittämäänsä temppua edes ammattilaisille. Mies nimittäin laskee suljettujen tuolihissin kaapeleita pitkin. Valentin välttää kaapeleiden tolpat puolikkaalla suksen mitalla, ja pahimmassa tapauksessa temppu voisi johtaa kohtalokkaaseen onnettomuuteen.

Valentin Delluc on harrastanut lajia tuhansia tunteja. Speed ridingin ideana on liidellä varjoliidon tavoin lumisien rinteiden yli, ja eteneminen vaihtelee lentämisestä liukumiseen. Lajin upeus piilee sen avulla avautuvista maisemista, joita ei muuten pääse näkemään tavallisesti rinnettä alas laskemalla.