Optimismilla on huomattavia terveysvaikutuksia

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Vaikka sananlaskussa sanotaan, että pessimisti ei pety koskaan, paistaa aurinko eniten optimistien risukasaan. Ihmisen asenteen ja luonteenpiirteiden on tiedetty liittyvän suoraan myös henkilön onnellisuuteen. Kerroimme taannoin tutkimuksesta, jonka mukaan positiivisella elämänasenteella varustetut ihmiset menestyvät elämässä parhaiten.

Nyt Michiganin yliopiston suorittaman tutkimuksen mukaan myös parisuhteessa olevien onnellisuus ja terveys on kytköksissä kumppanin optimismiin. Tutkijat seurasivat yli 50-vuotiaita pariskuntia yli neljän vuoden ajan mitaten 2.000 osallistujaparin mielentilaa ja terveyttä. Tulokset osoittivat, että optimistisella elämänasenteella varustetut henkilöt olivat terveempiä kuin muut.

Optimisteilla oli vähemmän sairauksia ja he olivat fyysisesti paremmassa kunnossa. Yllättäen terveempään elämänlaatuun riitti myös se, jos toinen kumppaneista miellettiin positiivisella elämänasenteella eläväksi. Iloisella elämänasenteella on toisin sanoen väliä elämänlaadulle kokonaisvaltaisesti. Tutkimustulos julkaistiin Journal of Psychosomatic Researchissa.

Kerroimme taannoin, mikäli ihminen on optimistinen ja uskoo elämän valoisamman puolen voittavan, on hän onnellisempi kuin pahinta pelkäävä henkilö. Positiivisten ihmisten tulee kuitenkin olla myös rationaalisesti ajattelevia, jotta heidän olettamuksensa ja uskonsa eivät perustu pelkkiin epätodellisiin unelmiin.

Realistiset optimistit menestyvät elämässään muita todennäköisemmin. He jättävät saavutuksissaan taakseen niin pessimistit kuin yltiöoptimistitkin. Tällaiset ihmiset osaavat katsoa elämän onnea eri näkökulmista siten, että tietävät mikä heidän elämässään on mahdollista ja mikä ei. Suomessa tutkimuksesta kertoi Terve.fi.