Kannabiksen yliannostus? Juomaveteen kuolee todennäköisemmin

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kannabis on ollut ajankohtainen keskustelunaihe niin Suomessa kuin maailmallakin, ja esimerkiksi Yhdysvaltain Coloradon osavaltiossa huume laillistettiin vuoden alussa. Mediassa leviää toisinaan väitteitä, joiden mukaan kannabis ei olisi niin harmitonta kuin luullaan, ja että aine olisi suoraan syyllinen jopa kuolemantapauksiin.

Helmikuussa lukuisissa lähteissä kahden saksalaismiehen uutisoitiin kuolleen kannabiksen yliannostukseen. 23- ja 28-vuotiaiden miesten kuolinsyylle ei löydetty järkevää selitystä, joten jotkut uskoivat kannabiksella olleen osuutta asiaan. Forbes-lehden toimittaja Steven Ross Pomeroy on kuitenkin tuoreessa artikkelissaan romuttanut huhut siitä, että kannabis olisi suoraan johtanut miesten kuolemiin.

Forensic Science International -julkaisun mukaan tapauksen miesten terveydentilat olivat jo valmiiksi heikot. Nuorempi mies kärsi tietämättään sydänviasta, kun taas toinen heistä oli käyttänyt elämänsä aikana runsaasti alkoholia, amfetamiinia ja kokaiinia. Sydämen lyöntien tahtia kiihdyttävä Kannabis siis saattoi lopulta koitua miesten kohtaloksi, mutta todennäköisesti siihen olisi johtanut myös raskas liikunta tai jopa liian jännittävän elokuvan katsominen.

Tiettävästi kukaan ei siis ole edelleenkään menehtynyt ihmiskunnan historian aikana kannabiksen yliannostuksen. Kannabiksen yliannostus on ihmisille käytännössä mahdotonta, sillä Michiganin yliopiston Mind the Science Gap -blogin mukaan keskivertokäyttäjän täytyisi polttaa noin 5000-kertainen määrä huumetta normaaliin annostukseen verrattuna.

Kannabis on tältä kannalta katsottuna siis harmittomampaa kuin esimerkiksi elimistölle elintärkeä vesi. Vuonna 2007 Kaliforniassa asuva nainen menehtyi vesimyrkytykseen juotuaan noin kuusi litraa vettä kuuden tunnin aikana. Scientific American -lehden mukaan vesimyrkytyksen riski on suurta esimerkiksi raskasta liikuntaa harrastavien tai ekstaasinakin tunnettujen MDMA-huumeen käyttäjien keskuudessa, sillä varomattoman runsas nesteyttäminen voi olla vaarallista.

Vaaratonta kannabis ei tietenkään ole. Kuten laissa sallittujen alkoholijuomienkin nauttijat, ovat kannabiksen käyttäjät riskialttiita huonon harkintakyvyn vuoksi. Esimerkiksi auton ajaminen on kannabiksen vaikutuksen alaisena yhtä typerä idea kuin humalatilassakin.