Suomalainen YouTube-sensaatio kutsuttiin esiintymään Yhdysvaltoihin – jo vuonna 2005

Viihdeuutiset · Anna Poikkimäki

Suomesta on lyhyen ajan sisällä tullut kaksi kovan luokan kansainvälistä nettitähteä, kun ensin Smoukahontas löi itsensä läpi ja heti perässä Rudi Rok sai hauskoille videoilleen miljoonia katsojia ja valtavasti mediahuomiota. Stara tapasi Rudi Rokin haastattelun merkeissä.

ABC Canada
ABC Canada

Rudi paljasti haastattelussa rakkaimman lajinsa olevan break dance, jonka parissa hänet kutsuttiin aikoinaan esiintymään Yhdysvaltoihin saakka. Mikäli YouTube-menestyksen myötä tulee kutsu suurille markkinoille, ei se ole kuitenkaan ensimmäinen kutsu rapakon taakse. Näin Rudi itse kertoo rakkaudesta lajiin.

– Bruce Leen sanoja lainatakseni ”Sä et voi olla jotain, jos et tiedä, mitä olet.” Kaikki lähtee aina juurista. Opiskelin hiphoppia, ja siitä tuli täysin mun elämä. Menestyin ihan hyvin. Opetin Helsingin Tanssiopistolla ja muutamissa muissakin paikoissa. Pääsin keikkailemaan ja kilpailuihin, joista muutamat voitinkin. Vuonna 2005 minut ja kolme ystävääni kutsuttiin New Yorkiin esiintymään, 28-vuotias Rudi muisteli.

– Se oli ensimmäinen kertani Amerikassa, ja käsittääkseni ensimmäinen kerta, kun suomalainen breikkari kutsuttiin New Yorkiin, hip hopin mekkaan esiintymään. Tällä hetkellä Suomen breikki on niin kovalla tasolla, että jos täällä järjestetään kisat, niin niihin on karsinnat ulkomailla. Silloin tilanne oli eri. Oli hurjaa tavata monia hip hopin ja break dancen pioneereja.

Äänitaiteilija muistelee, miten hän sai King Uprock/Dynasty Rockersilta luvan käyttää miehen nuoruuden b-boy-nimeä. Rokin jalkatyö oli niin erinomaista, että hänestä tuli mr. footwork. Vielä samana vuonna kehityskaari pysähtyi kuitenkin teräksiseen seinään. Sinä syksynä Rudilta lähti jalat alta ensimmäistä kertaa elämässään, mikä muutti kaiken.

– Treenattiin Rhythm Souldiers -ryhmän kaverini Saki-1:n kanssa takaperin puolivolttia. Olin saanut liikkeen siihen kuntoon, että se pysyi paikallaan. Yhtäkkiä jalat lähtikin alta ja iski tajuton kipu. Tajusin, ettei kaikki ole hyvin. Siitä tuli lääkärireissu ja selvisi, että minulla oli kaksi välilevyn pullistumaa, -kulumaa ja -rappeumaa, Rok kertasi.