Ravitsemusasiantuntija: Tällainen leipä on terveellinen välipala

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Voileipiin liittyy monia väittämiä, kuten se, että toisen tekemät voikkarit maistuvat aina paremmalta kuin itse tekemät. Myös sillä on väliä, paneeko juuston leivän päälle ennen leikkelettä vai toisin päin. Lisäksi sanotaan, että voipuoli alaspäin putoava leipä tuottaa huonoa onnea.

Voileivät ovat kaikesta huolimatta herkullisen yksinkertaita syötäviä, ja ne sopivat sekä aamupalaksi, välipalaksi että iltapalaksi. Tanskassa on lanseerattu jopa oma ateriaksi käypä voileipä, smørrebrød. Leivän eri variaatioita on varmasti yhtä paljon kuin on syöjiäkin, mutta kuinka makoisasta leivästä voi saada terveellisemmän?

Femail Firstin ravitsemusasiantuntijan mukaan yksinkertaisin vinkki lienee se, että käyttää voileipään ainoastaan vähäkalorisia ja runsaskuitusia tuotteita. Levitteen tulisi olla pehmeärasvaista tai rehellistä voita. Kermaisia kastikkeita kannattaa välttää kalorimäärää pienentäen. Leivän täytteeksi sen sijaan voi valita kanaa, kalaa tai kasviksia. Kokojyväleipä on paras vaihtoehto, eikä herkkusetti ole mitään kunnon raikasta ja rapeaa salaatinlehteä, joka kuuluu jokaiseen voileipään vakiovarusteena.