Tutkivaa journalismia: Toimittaja kaapi ihmisen ulostetta käsin

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Vaikka kevät alkoi etuajassa, on kylmä ajanjakso hiljentänyt joidenkin suomalaisten maanviljelijöiden toukotöitä. Muualla maailmalla saatetaan viljellä maata vuoden ympäri lämpimän ilmaston ansiosta. Illionoisin Mascoutahissa asuu Shane Reinneck -niminen maanviljelijä, joka on löytänyt omasta mielestään parhaimman mahdollisen lannoitteen pelloille – ihmisen ulosteen.

KSDK
KSDK

KSDK-televisiokanavan reportteri Elizabeth Matthews päätti tarkastaa kuvausryhmineen, mitä viljelijä väitteellään tarkoitti. Mies oli käyttänyt kuivatettua ihmisulostetta lannoitteena jo 11 vuoden ajan. Vaikka tuotos näyttää lopullisessa muodossaan ennen pelloille levittämistä kukkamullalta, ei esimerkiksi viljelijän naapuri haistele lannoitetta kovinkaan mielellään. Sen sijaan reportteri Elizabeth Matthews haistelee.

Toimittaja ei pelkästään raportoi uutisinserttiään kakkakasan vieressä, vaan hän päättää kouraista käsiinsä aimo annoksen lannoitetta ja nuuhkaista sitä. Maanviljelijä itsekin tunnustaa, että tuote ei tuoksu ruusunnupuilta, mutta on sitäkin tehokkaampaa. Lannoite on herättänyt epäilyksiä naapurustossa, joka ei allekirjoita tuotteen hyötyjä verraten sen suurimpaan haittapuoleen, eli kammottavaan hajuun.