Sea Worldin televisiomainos pieleen: ”Insestiä ja pakkomasturbointia”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Yhdysvalloissa on useita SeaWorld-huvipuistoja, joiden päävetonauloina toimivat erilaiset vedeneläjät. Orlandossa sijaitseva SeaWorld sai viime vuonna erittäin negatiivista julkisuutta monestakin syystä. Merkittävin oli Blackfish-paljastusdokumentti miekkavalaiden karmaisevasta kohtelusta näissä puistoissa.

Nyt komediaelokuvista tunnetuksi tullut näyttelijä Jason Biggs tähdittää PETA-eläinsuojelujärjestön videota, jossa näyttelijä on tekevinään televisiomainosta Sea Worldille. Mainoslauseiden sijaan hän päätyy kerta toisensa jälkeen puhumaan totta puistojen tilasta, jolloin otto joudutaan uusimaan.

Vuonna 2010 Orlandon Sea Worldin Tilikum-niminen miekkavalas tappoi kouluttajansa Dawn Brancheaun. Siitä sai alkunsa CNN-uutiskanavan dokumentti, joka sai ensi-iltansa tammikuussa 2013. Dokumentti paljasti Tilikumin hyökkäyksen synkät taustat kertomalla miten huonosti miekkavalaita kohdellaan ja kuinka niitä esimerkiksi pidetään pitkiä aikoja vankina pienissä pimeissä vesialtaissa.

Gabriela Cowperthwaiten ohjaama dokumentti sai valtavan suosion niin televisiossa kuin elokuvateattereissa ja elokuvafestivaaleilla. Se esimerkiksi palkittiin parhaana dokumenttina ja esitettiin CNN-kanavalla 12 kertaa vuoden aikana.  Dokumentin myötä Sea Worldin tapahtumat levisivät suuren yleisön tietoon ja seuraukset ovat olleet huomattavat.

Sea Worldin kävijämäärät ja yrityksen tulot romahtivat nopeasti, mutta viime vuoden loppua kohti talous kuitenkin koheni hieman. Forbes-talouslehti raportoi taannoin yhtiön talousvaikeuksista, mutta yllättäen lehti poisti artikkelinsa. Toimittaja James McWilliams kertoi myöhemmin Twitterissä, että lehden johto oli vaatinut juttuun muutoksia, joita hän ei kuitenkaan voinut tehdä. Muutosten sijaan hän erosi lehden palveluksesta.

Kuva: Forbes
Kuva: Forbes

Blackfish-dokumentin lisäksi Sea World nousi heinäkuussa 2013 otsikoihin, kun eräs sen pallopäävalaista päätyi kuivalle maalle. Raivostunut yleisö katsoi, kun muut delfiinit yrittivät käydä auttamassa pulaan jäänyttä toveriaan. Yleisön huudoista huolimatta puiston työntekijät eivät aluksi tehneet mitään pallopäävalaan ahdingolle. Loppujen lopuksi kaksi puistotyöntekijää kävi työntämässä eläimen takaisin veteen.

Kuva: YouTube
Kuva: YouTube

Suomessa delfiinejä elää vankeudessa vain Särkänniemen huvipuiston delfinaariossa.