Kouluun vessamaksu – oppilaat pissaavat housuihinsa

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Raha on hyvä kannustin lapsille ja nuorille. Yleensä kotityöt ja koulun koetulokset ovat parempia, mikäli niissä onnistuessa saa pienen rahallisen palkinnon. Lapsille on hyvä opettaa, että rahan eteen on tehtävä töitä, joten siksi hyvin tehdystä työstä ansaitsee palkkion – tekemättä jättämisestä jää nuolemaan näppejään.

Nyt Washingtonissa sijaitsevassa peruskoulussa on kuitenkin menty piirun verran liian pitkälle palkkion ja työn opettelemisessa. Koulussa on panostettu numeroiden lisäksi erikoiseen palkitsemisjärjestelmään, jossa hyvästä käyttäytymisestä voi tienata leikkirahaa. Leikkirahalla voi puolestaan ostaa pientä purtavaa ja leikkiaikaa lelujen kanssa. Koska mikään ei tule maailmassa ilmaiseksi, on koulu päättänyt myös veloittaa leikkirahaa wc-tilojen käyttämisestä.

Koska kaikki lapset eivät ymmärrä vielä kuvitteellisen valuutan järkevää käyttämistä, on osa lapsista joutunut tekemään tarpeensa housuihin. Heillä ei ole ollut tarpeeksi leikkirahaa jäljellä vessan käyttämistä varten. Kaksi tyttöä olivat tuhlanneet leikkirahansa naposteltaviin herkkuihin sen sijaan, että olisivat maksaneet vessasta.

– Tyttäreni ei halunnut erottua joukosta ja hän osti popcorneja ystäviensä tavoin. Hän päätti pidättää vessahätäänsä, mutta lopulta hätä sattui niin paljon, että hänen oli vain päästettävä housuun, tytön äiti Jasmine Alayadhi kertoi WRIC-paikallisuutisille.

Koulu puolustautuu, että he eivät ole kieltäneet ketään käymästä vessassa todellisen hädän tullen. Opetushenkilökunnan tiedottajan mukaan leikkirahakäytäntö on osa heidän opetusmenetelmäänsä, jonka avulla luokkahuone pysyy paremmin hallittavissa. Vanhemmat vaativat opettajia lopettamaan laskuttamisen vessassa käymisestä, koska se on epäinhimillistä.