Eläintarha tehokäyttöön – opettaa orpoja jääkarhunpentuja takaisin luontoon

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Jääkarhut ovat suurimpia maalla eläviä lihansyöjiä. Niiden elinympäristön saastuminen ja ilmastonmuutos ovat asettaneet suuria haasteita lajin jatkumiselle. Jääkarhu on luokiteltu uhanalaiseksi eläimeksi, ja sen pelätään kuolevan sukupuuttoon seuraavan 50-100 vuoden aikana.

Jotta myös tulevat jälkipolvet voisivat nähdä valkoisia nallukoita ilmielävinä, tulee niiden pelastamisessa aktivoitua viimeistään nyt. Yksi jääkarhujen puolesta taisteleva taho on Alaskan eläintarha, jossa on nyt käynnistetty upea hanke lajin pelastamiseksi. Alaskan eläintarhaan on tarkoitus perustaa Polar Bear Transition Center -niminen yksikkö, jonka pääasiallisimpana tehtävänä on opettaa orvoksi jääneitä jääkarhun poikasia selviytymään luonnosta niille lajityypilliseen tapaan.

Puoliksi suomalainen eläintarhan johtaja Patrick Lampi kertoo, että heille tulee hoidettavaksi orvoiksi jääneitä pentuja säännöllisesti. Osa niistä on hoidossa vain väliaikaisesti ja osa jää eläintarhaan asumaan. Pentuja tulee opettaa aikuisen jääkarhun tavoille niiden kolmen ensimmäisen vuoden aikana. Eläintarha kerää parhaillaan lahjoituksia sopeuttamisyksikön avaamiseksi, joka tulee maksamaan yhteensä kahdeksan miljoonaa dollaria.