Nyt se on paljastettu! Tästä syystä paistettu pekoni tuoksuu taivaalliselta

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Liharuokien jumalaarre, eli pekoni kuuluu maittavien aamiaisten vakiovarusteisiin. Pekonia voi syödä sellaisenaan paistettuna, tai vastaavasti käyttää sitä maun antajana esimerkiksi kastikkeissa tai laatikkoruoissa. Vain harva lihansyöjä sanoo pekonille ei. Yksi syy piilee sian kylkisiivujen huumaavassa tuoksussa.

Kaikki tietävät miltä paistettu pekoni tuoksuu. Harva kuitenkaan tietää, miksi kypsennetty pekoni aiheuttaa jo pelkällä tuoksullaan enemmän mielihyvää kuin moni muu ruoka. Nyt Reactions-niminen YouTube-kanava on selvittänyt syyn lihaviipaleiden huumaavaan aromiin. Tutkimuksessa selvisi, että pekonissa on peräti 150 haihtuvaa orgaanista yhdistettä, jotka edistävät pekonin lihaisan tuoksun syntymistä.

Lämmittämisen johdosta lihassa olevat sokerit, aminohapot ja rasvat tekevät niin sanotun Maillard-reaktion, jonka ohessa syntyy ruskeita väriaineita ja aromia tuottavia yhdisteitä. Pekonin tuoksua on lisätty keinotekoisesti myös saippuoihin ja deodorantteihin. Paistetun pekonin tuoksu tarttuu kokkausvaiheessa helposti myös vaatteisiin ja etenkin kosteisiin hiuksiin.