Kannabis laillistettiin – väkivaltarikosten määrä romahti heti

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Samaan aikaan kun Suomen päättäjät suunnittelevat alkoholiveron kiristämistä, löysennetään muualla maailmalla säädöksiä aikuisille tarkoitettujen nautintoaineiden suhteen. Pelkästään Coloradossa kannabiksen viihteellisen käytön laillistaminen tuo tänä vuonna valtion kassaan arviolta 138 miljoonaa dollaria. Tämä on kaksinkertaisesti alkuperäisen arvion verran.

Osavaltio on yllättynyt positiivisesti myös muista laillistamisen eduista. Yhdysvaltojen hallitus julkaisi hiljattain Coloradon pääkaupunki Denverin rikostilastot. Kaupungissa tehdyt murhat ovat vähentyneet kannabiksen laillistamisen jälkeen 52,9 prosenttia. Seksuaalinen väkivalta on laskenut 13,9 prosenttia, ryöstöt 4,8 prosenttia ja törkeät pahoinpitelyt 3,7 prosenttia. Tilastot ovat neljän kuukauden ajalta tammikuusta huhtikuun loppuun.

Aiemmin taloudellisissa ongelmissa ryvennyt osavaltio voi pitää verotulojen turvin parempaa huolta vähäosaisistaan. Lisäksi alue hyötyy laillisen kannabiksen myötä tapahtuvasta muuttoliikkeestä. Nautintoaineeseen liittyvän teollisuuden oletetaan tuottavan pelkästään Yhdysvalloissa tämän vuoden aikana kaksi miljardia dollaria. Kannabiksen viihdekäyttö on nyt laillista kahdessa osavaltiossa ja 14 muun osavaltion oletetaan seuraavan perässä vuoteen 2018 mennessä. Liiketoiminta tuo verotulojen lisäksi runsaasti työpaikkoja maahan.

Kannabis on tarkoitettu ainoastaan täysi-ikäisille. Hamppu on monipuolinen viljelykasvi, joka voidaan jalostaa lääkeaineeksi, ravinnoksi, päihteeksi ja teollisuuden materiaaliksi. Kuten kaikilla päihteiksi luokiteltavilla aineilla, on myös kannabiksen liiallisella käytöllä haittavaikutuksia. Tiettävästi kukaan ei ole kuitenkaan menehtynyt ihmiskunnan historian aikana kannabiksen yliannostukseen.