Kuppa oli merkkimiesten sukupuolitauti – nämä herrat sairastivat sen

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Sukupuolitauteja pidetään nykyaikana häpeällisinä ja merkkinä siveettömästä elämästä. Terveyskirjaston laatiman artikkelin mukaan klamydia, kondylooma ja genitaaliherpes ovat yleisimpiä Suomessa sukupuoliteitse tarttuvia tauteja. Harvinaisemmat tippuri- ja kuppatartunnat saadaan usein ulkomailla. Nykyisin taudeilta pystyy suojautumaan, mutta toista oli ennen.

Guyism-julkaisu on nyt laatinut kuuluisien ihmisten listan, jotka ovat jääneet historian kirjoihin merkittävinä henkilöinä, mutta kärsineet myös aikanaan sukupuolitaudeista. Ensimmäisenä listalle nousee Englannin kuningas ja Irlannin hallitsija Henrik VIII. Hän oli naimisissa kuuden eri vaimon kanssa. Mies sairasti koko aikuisikänsä kuppaa, jonka vuoksi myös valtaosa hänen perillisistään kuoli vauvana.

Myös kaikkien gangstereiden kummisetä Al Capone sairasti tiettävästi kuppaa, joka myöhemmin nakersi hänen aivonsa aiheuttaen todellisuudentajun heikentymistä ja huonoa kuntoa. Al Capone oli mieltynyt maksullisiin naisiin, mutta niin oli myös sävellysmaailman kultapoju Beethoven. Kupan on väitetty olleen myös legendan kuuroutumisen syynä, joka olisi aiheuttanut sisäkorvan laajentumista ja haavautumista.

Entäpä kaikkien lyhyiden miesten esikuvana pidetty Napoleon? Keisarin aseman saaneen Napoleonin kerrottiin vuosikausien ajan kuolleen arsenikkimyrkytykseen. Arsenikkia käytettiin tuohon aikaan tiettävästi myös lääkkeenä kupan taltuttamiseen, joten sukupuolitaudin hillitsiminen saattoi lopulta johtaa menehtymiseen. Vieläkin yllättävämpää on se, että myös presidentti John F. Kennedyllä on kerrottu olleen sukupuolitauti, jonka hän myös tartutti yhdelle syrjähyppynsä kohteelle. Taudin sai näyttelijä David Nivenin ruotsalainen huippumallivaimo Hjördis Paulina Tersmeden.

Historiallisten nimien lista ei ole mitään ilman Adolf Hitleriä. Todisteiden valossa on myöhemmin kerrottu, että Hitler sairasti kuppaa. Ainakin Historia-lehti on kertonut artikkelissaan, että Hitler olisi saanut kupan nuorena miehenä juutalaiselta prostituoidulta, ja tauti selittäisi osittain myös miehen mielenterveydelliset ongelmat elämänsä loppuvaiheessa. Hän myös kirjoitti Taisteluni-teoksessa pelkästään kupasta 13 sivua.

Myös Yhdysvaltain presidentti Abraham Lincolnin kerrotaan sairastaneen kuuluisien ja seksuaalisesti aktiivisten miesten yleistautia, eli kuppaa. Hänen vaimonsa on kerrottu jopa kuolleen sukupuolitaudin takia, ja kolme heidän neljästä lapsestaan kuoli alle 20-vuotiaina. Kupan on arvioitu tulleen Eurooppaan 1400-luvun lopulla Kolumbuksen Amerikan valloitusretken mukana, ja se äityi nopeasti leviäväksi epidemiaksi. Suomessa se todettiin ensimmäisen kerran vasta vuonna 1640.