Tutkimus: Unettomuus voi kutistaa aivoja

Viihdeuutiset · Meri Pulkkinen

Unettomuuden on tiedetty jo pitkään olevan vakava ongelma, joka vaikuttaa ihmisen suorituskykyyn. Äskettäin julkaistu tutkimus esimerkiksi sai selville, että pitkäaikainen valvominen vaikuttaa oleellisesti aivojen neuronitasoihin. Nyt unettomuudesta on saatu jälleen lisää tutkimustuloksia.

Tuoreen tutkimuksen mukaan mitä vähemmän aikuinen nukkuu, sitä nopeammin aivot kutistuvat ja rappeutuvat. Duke-NUS Graduate Medical School Singapore -koulun tutkijoiden mukaan tutkimustulokset voivat selittää sitä, miksi dementia on lisääntynyt ikääntyneessä väestössä. Tutkimus suoritettiin 66 kiinalaisaikuisen nukkumista tarkkailemalla, Daily Mail uutisoi.

Ne tutkimuskohteet, jotka nukkuivat alle seitsemän tuntia yössä, osoittivat merkkejä heikommasta kognitiivisesta toiminnasta. Aikuisille suositeltu unimäärä onkin juuri seitsemän tuntia yössä. Aiemmat tutkimukset ovat saaneet selville, että keski-ikäisen väestön keskuudessa liian pitkät unet näkyvät jopa negatiivisina sivuvaikutuksina. Yli kahdeksan tunnin yöunet näkyivät pidemmän päälle huonontuneena muistina ja heikentyneenä päätöksentekokykynä.