Tullin toiminta puhuttaa: ”Saako viranomainen raiskata?”

Ohhoh! · Stara.fi

Lentokenttien turvatarkastajien toiminta on aiheuttanut Yhdysvalloissa rajua kritiikkiä jo vuosia, sillä virkailijat kourivat varsinkin kauniiden naisten intiimialueita ja perustelevat tekoja lentoturvallisuudella. Taannoin jopa Miss USA joutui kourimisen kohteeksi ja tapauksesta nousi suuri kohu.

Suomessa ylilyöntejä on pystytty melko tehokkaasti välttämään lentokenttien turvatarkastuksissa, mutta tulleissa tilanne on toinen. Nyt suosittu bloggari Tere Sammallahti on nostanut Blogbookin blogissaan esiin vakavan ongelman, josta tarvitaan laajempaakin yhteiskunnallista keskustelua. Hän nimittäin ihmettelee viranomaisen oikeutta raiskata nainen. Hän kirjoittaa YLE TV2 -kanavan Tulli-ohjelmassa (Katso jakso tästä) esitetystä Helsingin Eteläsatamassa tehdystä tarkastuksesta, jossa tullimiehet veivät päihtyneen naisen tarkempiin tutkimuksiin.

– Tarkastuksessa selviää sellaisia viitteitä, että henkilö saattaisi mahdollisesti tuoda maahan huumausaineita, ja tällä perusteella henkilölle tehdään riisutus. Tällaiset riisutukset ovat aika yleisiä meidän työssä. En nyt voi sanoa, että jokapäiväisiä, mutta tietysti se kynnys lähteä tekemään tällaista vaatii sellaista pelisilmää itseltä. Ei sinne huvikseen lähdetä ketään riisuttamaan, tullivirkailija kertoo ohjelmassa.

– Henkilökatsastuksessa lääkäri työnsi kätensä tämän naisen vaginaan ja peräaukkoon vasten hänen tahtoaan. Ottaen huomioon, että yleismaailmallisesti tuollaista toimintaa kutsutaan raiskaamiseksi, tuntuu termi ”henkilökatsastus” lähinnä mauttomalta pilalta, Tere Sammallahti ihmettelee.

Eduskunnan oikeusasiamies 2972/2003

Voimassa olevan tullilain 15 §:ssä säädetään, että henkilönkatsastus ja muu kuin henkilön matkatavaroihin tai päällysvaatteisiin kohdistuva tarkastus voidaan 14 §:n 1 momentin 2 kohdassa mainituissa tapauksissa kohdistaa myös esitutkintaa suorittamatta henkilöön, jota epäillään todennäköisin syin rikoksesta, josta säädetty ankarin rangaistus on enemmän kuin kuusi kuukautta vankeutta.

Blogisti ei kritisoi kirjoituksessaan varsinaista tarkastusta, vaan tarkastuksen toteutustapaa. Vaginan ja peräaukon tutkimukset olivat nimittäin lopulta aiheeton toimenpide, koska nainen vietiin niiden jälkeen myös röntgeniin.

– Kun mitään kiellettyä ei löytynyt eikä naista vieläkään voitu syyttää mistään, hänen vangitsijansa päättivät jatkaa tutkimuksia röntgen-laitteen avulla. Jos tulliviranomaiset olivat joka tapauksessa valmiita viemään uhrinsa röntgeniin, niin mitä tarkoitusta naisen sukupuolielinten ja peräaukon väkisinpenetrointi mahtoi palvella?

Kohdehenkilö olisi voitu viedä intiimialueiden penetroinnin sijaan suoraan röntgeniin, jossa hän kehonsa olisi voitu tutkia kerralla ilman ruumiinonteloihin tunkeutumista vastoin henkilön tahtoa. Viranomaiset ovat perinteisesti käyttäneet kaikkia heille suotuja valtuuksia, vaikka valtuuksia myönnettäessä on toisin toivottu. Poliisin ja tullin toteuttamien henkilötarkastusten määrä onkin viime vuosina noussut räjähdysmäisesti.

– Kaikki tämä liittyy, ikävä kyllä, laajempaan yhteiskunnalliseen ongelmaan eli suomalaisten itsemääräämisoikeuden ja kansalaisoikeuksien rajoittamisen trendiin. Päättäjiemme keskuudessa on valloillaan narsistinen ajatus siitä, että Arkadianmäellä ja ministeriöissä tiedetään parhaiten mikä kullekin Suomen rajojen sisällä tallustavalle ihmiselle on hyväksi, Sammallahti toteaa.

Lue koko blogikirjoitus tästä.