Perheenisä rauhoitti tappelun – poliisit kuristivat kuoliaaksi

Ohhoh! · Stara.fi

Yhdysvalloissa poliisin törkeät ylilyönnit ja jopa rikokset ovat huolestuttavan yleisiä, ja nykyisellä kännykkävideoiden aikakaudella todisteet teoista tallentuvat yhä useammin kaiken kansan nähtäväksi. Parhaillaan verkossa raivostuttaa tapaus, jossa poliisit tappoivat miehen keskellä päivää.

YouTube
YouTube

43-vuotias kuusilapsisen perheen isä Eric Garner joutui kohtalokkaaseen tilanteeseen New Yorkin Tompkinsvillessä mentyään keskeyttämään tappelun kadulla. Sen seurauksena viisi poliisia hyökkäsi hänen kimppuunsa ja kuristi Garnerin kuoliaaksi. Poliisit kuristivat miestä, vaikka hän ilmoitti kuusi kertaa, ettei saa henkeä. Lisäksi poliisit hakkasivat miehen päätä katukivetykseen, New York Daily News uutisoi.

Sivullinen kuvasi koko tilanteen videolle, joka leviää parhaillaan verkossa todisteena poliisien teosta. New Yorkin pormestari ilmoitti, että tapauksesta käynnistetään tutkinta. Vastaavissa tapauksissa poliisit ovat kuitenkin selvinneet lähes aina ilman syytteitä.

Tapauksen tiimoilta on nyt käynnistetty Yhdysvalloissa kansalaisaloite, jolla vaaditaan presidentti Barack Obamaa puuttumaan poliisin toistuviin väkivallantekoihin. Vain murto-osa poliisien väkivaltaisuuksista tallentuu videolle, joten aloitteessa vaaditaan kaikille poliiseille tallentavaa videokameraa.