Tupakkayhtiö tuomittiin maksamaan naiselle 23 600 000 000 dollarin korvaukset

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomessa tuomioistuimien rikollisille langettavat tuomiot ovat usein naurettavan lieviä, ja erityisesti seksuaalirikoksista määrättyjä tuomioita äimistellään tasaisin väliajoin erityisesti sosiaalisessa mediassa. Yhdysvalloissa tilanne on taas täysin päinvastainen kuin Suomessa.

Nyt amerikkalainen tupakkajätti R.J. Reynolds Tobacco Co. on tuomittu maksamaan leskirouva Cynthia Robinsonille käsittämättömät 23,6 miljardia dollaria vahingonkorvauksena, koska hänen miehensä Michael Johnson menehtyi keuhkosyöpään vuonna 1996 pitkäaikaisen tupakoinnin seurauksena.

Oikeusjuttu sai alunperin alkunsa jo vuonna 2008, ja perjantaina annettiin tuomio neljän viikon oikeudenkäynnin jälkeen. 23.600.000.000 dollarin lisäksi naiselle tuomittiin maksettavaksi 16,8 miljoonan dollarin korvaukset.

Robinsonin asianajajan mukaan tuomio lähettää tupakkayhtiöille viestin, että ne eivät voi enää jatkaa valehtelemistaan Yhdysvaltojen kansalaisille ja päättäjille tupakan aiheuttamasta hengenvaarasta.

Tupakkayhtiö ei kuitenkaan joudu maksamaan miljardeja heti, sillä valitusten vuoksi käsittely jatkuu edelleen ja lopputulos voi vielä muuttua. Viime kuussa korkein oikeus kuitenkin kieltäyty ottamasta käsittelyyn tapausta, jossa tupakkayhtiö tuomittiin 70 miljoonan dollarin korvauksiin.