Nettipelirikoksista pian tosielämän tuomioita?

Viihdeuutiset · Meri Pulkkinen

Markkinoilla on tällä hetkellä lukuisia verkkopohjaisia pelejä, joissa voi oikeaa rahaa vastaan ostaa erilaisia ominaisuuksia ja tarvikkeita. Näissä peleissä rahanarvoisia ominaisuuksia välillä myös varastetaan.

Suomessa Hyvinkään käräjäoikeus päätti vuonna 2011, ettei Habbo Hotellissa varastettuja virtuaalihuonekaluja voitu pitää irtaimena omaisuutena. Rahalla ostettujen huonekalujen varastaminen ei siis ollut käräjäoikeuden mukaan varkausrikos. Useilta Habbo-käyttäjiltä on varastettu virtuaaliomaisuutta jopa satojen eurojen edestä.

Nyt eräs brittipoliitikko on tarttunut tähtän aiheeseen. Brittiläinen parlamentaarikko Mike Weatherley on esittänyt, että nettipeleissä varastavat tuomittaisiin oikeassa elämässä varkaina. Poliitikon mukaan rahaa vastaan hankittujen tavaroiden tai ominaisuuksien varastaminen on rinnastettavissa fyysisen omaisuuden varastamiseen.

Mies kertoo BuzzFeedille, että hän pelaa itse ahkerasti World of Warcraft -peliä. Weatherley ei itse kuulemma valittaisi pienen rahasumman menettämisestä, mutta kalliista menetyksestä hän voisi kuvitella tekevänsä rikosilmoituksen.

Poliitikko on pyytänyt ministereitä harkitsemaan uutta lakia, joka rinnastaisi virtuaalivarkauden fyysiseen varkauteen. Miehen mukaan laki kohdistuisi erityisesti laaja-alaisempaan peleissä tapahtuvaan verkkovarkauteen pienempien varkauksien sijaan.